Hummusem zachwycam się od czasu, kiedy zaczęłam przygotowywać go w domu. Jadałam go wcześniej w różnych restauracjach, jednak z jakiegoś powodu zakodowałam sobie, że jest trudny do przygotowania i trochę się do niego zniechęciłam. Fakt, jego przygotowanie trwa dosyć długo, wymaga precyzji ale jest bardzo proste, dlatego w domowych warunkach można z powodzeniem przygotować hummus rodem z dobrej arabskiej restauracji.
Poniżej proces przygotowania idealnego, kremowego hummusu:
Krok 1. – Namaczanie: cieciorkę zalewam 3 szklankami filtrowanej wody (na 1,5 szklanki kuleczek) namaczam przed gotowaniem przez co najmniej 4-5 h. Jest to niezbędne do uzyskania odpowiednio nawilżonych ziarenek co znacznie skróci czas gotowania. Na tym etapie cieciorka chłonie wodę jak szalona, pod koniec namaczania będzie dwukrotnie większa niż przed.
Krok 2. – Gotowanie: przed gotowaniem wylewam wodę w której nasiona się moczyły, zalewam świeżą (dwa razy tyle wody ile ciecierzycy) i dodaję pokrojową w paski marchew, pietruszkę i kilka kawałków cebuli, dzięki nim hummus nabierze cudownego aromatu. Gotuję około 2-3 h do momentu, aż ziarenka będą miękkie. Miękkość badam zgniatając pojedyncze ziarenko w palcach, jeśli w środku jest mięsiste, tłustawe i jego połówki się jakby ześlizgują, wtedy cieciorka jest gotowa (polecam sprawdzenie kilku nasionek, bo ich miękkość może się znacznie różnić). Trzeba bardzo uważnie pilnować czasu gotowania, ponieważ przy jego przekroczeniu z cieciorki odparuje zbyt dużo wody i ziarenka będą suche w środku.
Krok 3. – Mielenie: ugotowaną cieciorkę zdejmuje z ognia, w tym czasie robię pastę tahiny. Na patelni zarumieniam sezam, dolewam oliwę z oliwek, dodaję kumin, zatar i cynamon, smażę jeszcze chwilę. Pastę dodaję do ugotowanej cieciorki (usuwam połowę pietruszki i cebuli, resztę warzyw zostawiam) mielę wszystko blenderem i odstawiam na chwilę do ostygnięcia.
Krok 4. – Robimy hummus: całą masę z cieciorki i warzyw miksujemy powoli dolewając 1 szklankę lodowatej wody oraz 0,5 szklanki oliwy z oliwek. Na tym etapie powstaje hummus, pasta wyraźnie zmienia kolor na jaśniejszy i staje się bardzo aksamitna. Miksuję tak około 5 min i przekładam do naczynia, w którym hummus będzie serwowany.
Krok 5. Serwowanie: hummus podaję w miseczce, ozdabiam kilkoma ziarenkami ugotowanej cieciorki, polewam oliwą z oliwek i posypuję słodką papryczką i suszonymi ziołami. Z hummusem idealnie komponują się świeże warzywa, owoce i opiekane pieczywo. Można spożywać go do 3,4 dnia od przygotowania.
Składniki:
- 1,5 szklanki suchej ciecierzycy
- 1/3 szklanki sezamu
- oliwa z oliwek
- 1 szklanka wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- pół cebuli
- przyprawy: kumin, zatar, cynamon (opcjonalnie) sól