Kilka prostych składników: pieczona marchew, sałata, ogórek, listki bazylii, olej lniany i sól wulkaniczna stworzyło wykwintne i wyszukane w smaku danie, które przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To jedno z prostszych dań, które dostarczyło mi ostatnio niezapomnianych doznań smakowych. Szczególnie w czasie wiosennego, przesileniowego lenistwa. Nie wymagałam od tej potrawy zbyt wiele, potrzebowałam jedynie zaspokoić pierwszy głód, pojawiający się w porze lunchu.
A wszystko za sprawą wysokiej jakości składników. Organiczna marchew (uprawiana w ekologicznych warunkach) olej lniany oraz niezwykła sól węglowa zbudowały ciekawy zestaw smaków. Szczególne walory kulinarne posiada wspomniana sól węglowa czy Kala Namak jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego. Sól wulkaniczna różni się od tradycyjnej soli nie tylko kolorem ale przede wszystkim właściwościami smakowymi, które nadają potrawie niespotykanego charakteru. Jest bogata w łatwo przyswajalne minerały takie jak: wapń, potas, jod czy żelazo.
Składniki
- 4 organiczne marchewki
- 1 ogórek
- Sałata
- Olej lniany
- Sól wulkaniczna
- Sok z cytryny
Nie ma się co oszukiwać, sałatkę należy zjeść wyłącznie bezpośrednio po jej przyrządzeniu, inaczej nie będzie tak wspaniale smakować.