Sałatka z jajkiem i brokułami

sałatka wielkanocna

Nie jestem entuzjastką tradycyjnych świątecznych przepisów, zarówno na Boże  Narodzenie jak i na Wielkanoc. Lekko przeraża mnie ilość majonezu w sałatkach jarzynowych, w sosach, obecność tłustych mięs i brak świeżych warzyw.  Jestem za to wielką entuzjastką „ulepszania” tradycyjnych przepisów, redukowania z nich składników bogatych w tłuszcze nasycone, węglowodany. Dlatego zastępuję majonez lekkim sosem majonezowo – jogurtowym,  czerwone mięso białym lub rybami,  olej oliwą z oliwek, ponadto urozmaicam dania dodając świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo. Taka zmiana wyjdzie wam na zdrowie i najlepiej, gdy wprowadzicie ją na stałe.

Ten przepis jest wariacją na temat pewnego tradycyjnego dania wielkanocnego serwowanego w mojej rodzinie od pokoleń, zwanego jajko na sałacie.  Przepis jest bardzo prosty,  kilka plasterków szynki ułożonych na liściach sałaty masłowej, na których z kolei lądowały 2 połówki jajek, zaś całość polewana była majonezem. Niech moja babcia mi wybaczy ale zawsze czegoś brakowało mi w tym daniu: świeżych warzyw, ziół i lekkiego sosiku jogurtowego.

Uwielbiam połączenie jajek z brokułami, do tego  idealnie harmonizują się z plasterkami zwiniętej szyneczki ekologicznej i chrupkością sałaty i rzodkwi.  Sałatkę polewam oliwą z oliwek z czosnkiem lub sosem majonezowo – jogurtowym.

Składniki (dla 2 osób) :

  • 2 jaja klasy 0 lub 1
  • 5 plasterków szynki
  • 5 różyczek brokuła
  • 4 rzodkiewki
  • sałata masłowa
  • rukola

Sos majonezowo – jogutrowy :

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sałatę masłową, rukolę myję, rwę na większe kawałki i układam na talerzu. Ugotowane brokuły rozdzielam na małe różyczki i układam na sałacie, dodaję ugotowane na twardo jajka, pokrojone na 4 części. Plasterki szynki ekologicznej zwijam w rurki i układam luźno na sałatce. Rzodkiew kroję na połówki lub plasterki i dodaję do całości. Przed serwowaniem polewam oliwą z oliwek lub sosem majonezowo- jogurtowym.

Fot. Maciej Drywien

SKLEP

Original price was: 250,00 zł.Current price is: 230,00 zł.

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top