Żywność konopna staje się coraz bardziej popularna, nic dziwnego, bowiem spożywanie jej może przynieść szereg korzyści dla naszego zdrowia. Konopie są nie tylko doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim to pokarm wysoce bogaty w witaminy i minerały oraz zdrowe tłuszcze. Produkty takie jak nasiona konopi czy olej z nasion konopi stają się coraz bardziej popularne i szeroko dostępne w sklepach. Czas wprowadzić je do naszego codziennego jadłospisu.
Konopie to nasz lokalny superfood a Polska była kiedyś konopną potęgą Europy. Po okresie światowej prohibicji zapoczątkowanej w latach 30′ w USA, konopie powoli odzyskują popularność i swoje miejsce w naszym codziennym życiu, także na talerzu. Dzięki spożywaniu konopi możemy nie tylko przeciwdziałać powstawaniu chorób układu krążenia, układu kostnego, trawiennego ale też wspierać wychodzenie z każdej choroby, bowiem są wysoce odżywce i do tego utrzymują równowagę kwasowo zasadową naszych płynów ustrojowych. W czasach masowej produkcji żywności, większość z nas ma jakieś niedobory, czas więc wprowadzić do naszych dań produkt, który pomoże zaspokoić potrzeby organizmu na witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor, selen, chrom, bor oraz jod. Do tego pełnowartościowe białko (takie jak w mięsie) kwasy Omega 3, 6 oraz 9 o idealnej proporcji dla naszego zdrowia.
W sklepach znajdziesz dwa rodzaje nasion: łuskane (białe i miękkie) oraz niełuskane (brązowe, twardsze). Istnieją pewne różnice między nimi. Nasiona łuskane są bogatsze w białko, ale będą zawierać mniej błonnika, te w łuskach z kolei są bogate w błonnik ale maja też znacznie więcej węglowodanów. Coś za coś. Jeśli dalej masz wątpliwości dotyczące tego, jak wykorzystać nasiona konopi w swojej kuchni, spróbuj poniższych przepisów:
- Poranne smoothie z nasionami konopi
Bez mojego zielonego smoothie nie jestem w stanie zacząć dnia. To niezastąpione źródło witamin i mikroelementów z dodatkową porcją pełnowartościowego białka oraz tłuszczy, dzięki dodaniu nasion konopi. Tak się składa, że wszystkie wymienione składniki pokarmowe spożywane w ramach 1 dania, czy napoju przyswajają się znacznie lepiej. To najzdrowszy start dnia, jaki możesz sobie wyobrazić.
Składniki:
- 1 banan
- garść jagód lub borówek
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 szklanki wody kokosowej
- garść liści szpinaku
- płaska łyżeczka chlorelli
- 3 łyżki łuskanych nasion konopi
Przygotowanie: składniki umieść w blenderze i miksuj do momentu uzyskania porządanej konsystencji. Smoothie możesz ozdobić odrobiną łuskanych nasion konopi. Spożywaj od razu po przyrządzeniu.
2. Śniadaniowa owsianka z dodatkiem nasion konopi
Nic nie obudzi Cię lepiej, niż pyszne, rozgrzewająca owsianka z owocami z dodatkiem naszych niezwykle zdrowych nasionek. To idealny start każdego aktywnego dnia.
Składniki:
- garść płatków owsianych,
- garść ulubionych orzechów
- 1 banan pokrojony na kawałki
- garść pestek granatu lub innych kwaśnych owoców, na przykład borówek
- mleko roślinne (na przykład konopne lub kokosowe)
- kilka łyżek nasion konopi
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki wiórek lub płatków kokosowych
Przygotowanie: Płatki owsiane zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 3 min. Po tym czasie dolej mleko, orzechy, wiórki i cynamon, wymieszaj. Na górę owsianki ułóż owoce i posyp nasionami konopi.
3. Summer rolls z dodatkiem nasion konopi
Twoje ulubione zawijańce (sushi lub rollsy z papieru ryżowego) idealnie połączą się z łuskanymi nasionami konopi. Łap przykładowy przepis na summer rolls z dodatkiem konopnego siemienia.
Będziesz potrzebować:
- 1 awokado pokrojone w słupki
- 3 średniej wielkości marchwie bio pokrojone w słupki
- świeża cukinia pokrojona w słupki
- 100 g łuskanych nasion konopi
- 1 ogórek bio pokrojony w słupki
- liście świeżej mięty
4. Nasiona konopi w twoim ukochanym makaronie
Idealnym, orzechowym wykończeniem twojej pasty będą zdrowe nasiona konopi. Pamiętaj tylko nie dodawać ich do makaronu na patelni, ponieważ stracą wtedy większość swoich właściwości.
Składniki:
- 200 g makaronu konopnego
- 10 zielonych szparagów (zimą możesz użyć np bakłażana)
- 50 g pomidorków cherry
- 30 g czarnych oliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki nasion konopi siewnych
- 3 łyżki pesto
- sól kamienna
- pieprz
5. Zupa z dodatkiem nasion konopi
Nasiona niełuskane możesz uprażyć na suchej patelni i następnie posypać nimi swoją zupę. Jeśli chcesz zachować wszelkie właściwości nasion, szczególnie łuskanych, posyp nimi wierzch swojej ulubionej zupy, zaraz przed podaniem.
Składniki:
- 1/2 kg botwinki
- 3 szklanki bulionu warzywnego (przepis tutaj)
- świeży koperek
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 4 jogurtu
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu z buraków (gdy potrzeba wzmocnić smak)
- 2 łyżki nasion konopi łuskanych
Przygotowanie: botwinę umyć i pokroić. Rosół zagotować i dodać twarde kawałki botwiny, gotować do miękkości (może być potrzeba uzupełnienia wody). Dodać sól, pieprz, koncentrat barszczu, koperek, wyciśnięty na prasce czosnek i zielone części botwiny i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, jogurt, wymieszać. Serwować z nasionami konopi.
6. Pieczywo z nasionami konopi
Twój ulubiony chleb możesz uzupełnić o wyjątkowo zdrowe nasiona konopi siewnych. Możesz dodać je zarówno do masy chleba jak również posypać nimi wierzch wypieku aby spiekły się na chrupiąco.
Poniżej znajdziesz składniki na mój bezglutenowy chleb gryczano konopny. Cały przepis znajdziesz tutaj.
Składniki
- 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 3 szklanki wody (dobrej, filtrowanej lub mineralnej)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki mąki konopnej
- 1/2 szklanki ulubionych nasion (wymieszałam simie konopne, siemię lniane i pestki dyni, fajnie pasują też zmielone orzechy)
7. Sałatka z konopną posypką
Prażone nasiona konopi to doskonała i niezwykle smaczna posypka każdej sałatki. Nasiona zapewnią ciekawe, orzechowe wykończenie a ich chrupkość będzie miłym dodatkiem każdego zielonego dania. Dodaj je do swojej codziennie sałatki albo spróbuj tego przepisu, na jedną z moich ulubionych, z pieczoną marchwią.
Potrzebujesz jedynie:
- 200 g kasy pęczak
- 70g nasion konopnych w łupinach
- 1 avokado
- 0,5 granata
- pęczek marchwi
- sałata rzymska
- 1 kalarepka
8. Szybki deser z nasionami konopi
Wszyscy kochamy szybkie desery. Przy ich przygotowywaniu nie powinniśmy zapominać o dodaniu jakiegoś zdrowego składnika, by nasza przekąska była nie tylko pyszna ale i zdrowa. Idealnie nadają się do tego nasiona konopi. Ich lekki, orzechowy aromat idealnie komponuje się z tym pysznym i prostym deserem.
Składniki:
- 200 g borówek (najlepiej BIO)
- 4 łyżki nasion Chia
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki mleczka kokosowego (tłustego – nie jakiegoś napoju)
- 50 g nasion konopi łuskanych
- białko konopne
Przygotowanie
Borówki umyć, dodać pół szklanki wody, łyżkę białka konopnego i zblendować na mus. Nasiona chia zalać 0,5 szklanki wody, dodać mleczko kokosowe wymieszać i zostawić do nasiąknięcia przez około 15 min co jakiś czas mieszając. Gotową warstwę chia przełożyć do miseczki lub słoiczka, zasypać nasionami konopi, na to wyłożyć borówkowy mus. Górę udekorować owocami borówek i posypać nasionami konopi. Mniam <3
9. Łuskane nasiona konopne – zdrowa ozdoba każdego ciasta.
Klasycznie desery bywają bardziej lub mniej zdrowe. To od ciebie zależy czy do ich przygotowania użyjesz białej mąki, mleka i cukry, czy może kaszy jaglanej, mleczka kokosowego i mąki gryczanej. Którykolwiek wariant wybierzesz, łuskane nasiona konopi będą doskonałym zwięczeniem twojego dzieła. Nie tylko smacznym i zdrowym, ale też estetycznym, bowiem małe, jasne nasionka doskonale prezentują się zarówno na polewie czekoladowej, kremowej jak i na galaretce owocowej.
10. Konopne nasiona na twoim jajku.
To absolutnie wyjątkowy i niepowtarzalny duet. Jajko, szczególnie sadzone lub na miękko, czyli z płynnym żółtkiem, w połączeniu z łuskanymi nasionami konopi smakuje jak prawdziwe niebo. To połączenie jest prawie tak samo idealnie jak jajko i kawior. Musisz koniecznie spróbować 🙂
—————————————————————————————————————————————————————————————–
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl