KONOPNA EDUKACJA

 


POZNAJ LEPIEJ TĘ WYJĄTKOWĄ ROŚLINĘ

Konopie są biodegradowalnym i mającym wszechstronne zastosowanie surowcem naturalnym i odnawialnym. Ich powszechne wykorzystanie mogłoby przynieść światu ogromne korzyści ekonomiczne, pomogłoby oszczędzić wiele surowców, jak woda czy drewno, wpłynęłoby także korzystnie na stan środowiska naturalnego i obniżenie poziomu CO2 w atmosferze. Nie mówiąc o stanie naszego zdrowia. Spożywanie produktów żywnościowych z konopi, dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych o bardzo wysokim stężeniu i niespotykanych proporcjach.

KONOPIE VS MARIHUANA, CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?

Zasadniczo konopie i marihuana pochodzą od tej samej rośliny matecznej, Cannabis sativa L., i są do siebie podobne. Istnieją jednak pewne różnice, wynikające na przykład z ich składu chemicznego, zastosowania, a przede wszystkim z kwestii prawnej. Zgodnie z klasyfikacją MC Partlanda z 2014 roku, marihuaną możemy określić rośliny z rodziny Cannabi Indica (powszechnie określane jako konopie indyjskie) oraz Cannabis Afghanica. Obie odmiany cechuje wysoki poziom tetrahydrokannabinolu (THC) substancji o szerokim spektrum terapeutycznym działającej psychoaktywnie. Rośliny te zwykle uprawia się w warunkach kontrolowanych (w pomieszczeniach lub szklarniach), by uzyskać kwiatostany bogate w określone kannabinoidy, szczególnie THC. Ze względu na wysoką zawartość substancji psychoaktywnej marihuana wciąż jest w Polsce nielegalna, wyjątkiem jest jej zastosowanie medyczne i to po uzyskaniu specjalnej recepty od lekarza i zakupieniu suszu w aptece.

 

POZNAJ KONOPIE SIEWNE

Konopie to nasz lokalny superfood, zawsze świeży, bezpieczny i nie posiadający właściwości psychoaktywnych. To roślina, która jeszcze w latach 50 XX wieku, była powszechnie uprawiana na polskich polach. Nie bez powodu, bowiem z konopi siewnych można wyprodukować około 2 tys produktów, do których należą między innymi: tkaniny, plastik, paliwo, materiały budowlane, leki, kosmetyki czy żywność. Wszystko naturalne, biodegradowalne i posiada ujemny ślad węglowy.

Konopie siewne to składnik naszych tradycyjnych, ludowych potraw, a dawniej element rytuałów i obrzędów zdrowotnych polskiej wsi, pochodzących jeszcze z początków naszej państwowości. Dziś konopie odzyskują należne im miejsce na polskich polach a także naszych stołach. Bogactwo składników odżywczych konopi jest naprawdę imponujące. Roślina ta z powodzeniem mogłaby zostać określona mianem najwartościowszego pokarmu na świecie.

 

POZNAJ KONOPIE INDYJSKIE

Medyczną marihuanę do celów zdrowotnych stosuje się w różnych częściach świata od ponad 4 tysięcy lat. Wieloletnie badania ujawniły mechanizm działania najważniejszych substancji zawartych w konopiach indyjskich, dzięki czemu dziś możemy stosować je do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Do tej pory odkryto kilkaset substancji aktywnych, zawartych w konopiach. Należą do nich nie tylko typowe dla tej rośliny kannabinoidy, ale także terpeny, flawonoidy i inne związki. Wiele publikacji wskazuje na fakt, iż składniki te działają synergicznie, tworząc szeroką gamę korzyści. Mimo iż naukowcom na razie nie udało się dokładnie zbadać wszystkich związków zawartych w zielu marihuany, to na temat tych najliczniej występujących, czyli THC i CBD wiemy już całkiem sporo.

Terapie medyczną marihuaną zwykle kojarzą się z bardzo ciężkimi schorzeniami jak nowotwory, stwardnienie rozsiane, epilepsja czy choroba Parkinsona i faktycznie są one stosowane u takich pacjentów. Coraz częściej jednak lekarze, bazując na nowych badaniach naukowych, decydują się przepisać konopne medykamenty na problemy zdrowotne o nieco lżejszym przebiegu jak: migreny, zapalenie stawów czy bezsenność. Także rekreacyjne właściwości THC, czyli zmiana percepcji, wzrost euforii i rozluźnienie mają swój wymiar terapeutyczny. Stosując posiłki z marihuaną możemy liczyć na zarówno na efekt terapeutyczny jak i rekreacyjny. 

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

Publikacja Konopie w kuchni

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu