Doświadcza jej większość użytkowników marihuany – tych rekreacyjnych, ale też medycznych. Wzmożone uczucie głodu, inaczej zwane gastrofazą, to jeden z efektów działania tetrahydrokannabinolu na nasze ciało. Na czym polega mechanizm stymulowania apetytu przez THC od strony naukowej? I przede wszystkim - czy jest możliwość kontrolowania go? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tym artykule.
Dlaczego po marihuanie jesteśmy głodni?
Konopie indyjskie to nie tylko używka, ale przede wszystkim roślina o szerokim potencjale terapeutycznym. Jej główna substancja aktywna – THC, to związek o działaniu psychotropowym ale też: antyzapalnym, przeciwbólowym, nasennym, antydepresyjnym i pobudzającym apetyt. Ten ostatni efekt w przypadku wielu jednostek chorobowych może stanowić istotne wsparcie leczenia, jednak, gdy stosujemy konopie rekreacyjnie, czyli profilaktycznie, stymulacja apetytu może być niepożądana. Nie zawsze doświadczymy zwiększonego odczuwania głodu na takim samym poziomie – jest to związane z różnymi proporcjami substancji chemicznych zwartych w konopiach, czyli przede wszystkim kannabinoidów i terpenów. Mechanizm działania THC na apetyt jest związany z jego zdolnością do aktywacji receptorów CB1 znajdujących się w ludzkim ciele. Są one częścią tak zwanego układu endokannabinoidowego, który reguluje wiele ważnych funkcji w naszym ciele, jak: nastój, temperatura ciała, percepcja bólu, sen, działanie systemu odpornościowego a także odczuwanie głodu i sytości.
Jak THC wpływa na apetyt?
Wspomniane receptory CB1, z którymi łączy się THC są zlokalizowane w wielu różnych układach i tkankach:
- w jądrach podstawnych kresomózgowia – części mózgu znajdująca się w głębi półkul mózgowych do których należy też ciało migdałowate
- w układzie limbicznym – części mózgu odpowiedzialnej między innymi za zachowania emocjonalne i przyjemność z jedzenia
- -w żołądku, jelitach – gdzie wydzielany jest hormon greliny odpowiadający za apetyt
Po tym, jak THC i jego metabolity wejdą w interakcje z wymienionymi wyżej strukturami w centralnym układzie nerwowym a także w tkankach układu pokarmowego, mogą one wpływać na produkcję hormonu głodu – greliny, która odpowiada za hamowanie lub stymulowanie apetytu. Istnieje kilka różnych mechanizmów działania tetrahydrokannabinolu na poziom greliny, jeden z mechanizmów związany jest ze zmniejszeniem poziomu peptydu tyrozyny (PYY), której spadek wiąże się ze wzrostem poziomu greliny. Inny mechanizm dotyczy aktywacji neuronów POMC zaangażowanych w redukcję masy ciała i pobieranie pokarmu – i tutaj można mówić zarówno o efekcie tłumienia głodu (ścieżka główna) lub o stymulowaniu go (ścieżka wtórna). Dokładny mechanizm działania THC w kontekście modulacji odczuwania głodu i sytości wciąż jest przedmiotem badań.
Grelina – hormon głodu a THC
Na dzień dzisiejszy wiemy, że 80% tego hormonu produkowane jest w żołądku. Kiedy żołądek jest pusty i zaczyna brakować nam kalorii – uruchamia się produkcja greliny, by pobudzić u nas łaknienie. W warunkach prawidłowych poziom greliny zwiększa się stopniowo przed posiłkiem, a następnie obniża proporcjonalnie do ilości spożywanych kalorii. Wtedy wzrasta poziom leptyny – hormonu sytości, który hamuje głód. Jednakże w stanie wskazującym na spożycie THC … obecne w żołądku receptory kannabinoidowe CB1, będą stymulowane przez tetrahydrokannabinol podnosząc poziom greliny. I to ma miejsce niezależnie od tego, czy nasz brzuszek jest pusty czy … pełny. Nie oznacza to jednak, że za każdym razem po zapaleniu czy zjedzeniu konopi pobiegniemy szturmem na lodówkę. Efekt stymulacji głodu możemy odczuwać silniej lub mocniej, a zależy to nie tylko od odmiany konopi i jej składu chemicznego, ale w pewnym stopniu także od naszej diety i stylu życia. Trzeba pamiętać, że wydzielanie greliny do krwioobiegu odbywa się na zasadzie rytmu dobowego. Duży wpływ na jej wytwarzanie me stan odżywienia organizmu, rodzaj przyjmowanych posiłków, styl życia a także poziom glukozy i insuliny we krwi … i tutaj pojawia się światełko w tunelu. Tak, jesteśmy w stanie wpłynąć na efekt gastrofazy pojawiający się po marihuanie. Odpowiednio wysypiając się, obniżając poziom stresu, uprawiając sport i wprowadzając zrównoważoną dietę.
Jak zapanować nad gastrofazą po THC – dieta
W badaniu przeprowadzonym przez Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku zaobserwowano, że po zjedzeniu posiłku, w którym 45% energii pochodziło z węglowodanów (wtedy około 30-40% stanowi białko a 15-20% tłuszcze) doszło do zmniejszenia stężenia greliny po posiłku. Z kolei efektu zmniejszenia poziomu greliny nie zaobserwowano po zjedzeniu posiłku wysokowęglowodanowego (gdzie węgle stanowią 60% i więcej). Na tej podstawie możemy wywnioskować bardzo prostą zależność – jeśli na gastrofazie sięgniesz po chipsy, paluszki, pizze i ciasta – możesz skończyć z przepełnionym żołądkiem, bo nie odczujesz sytości. Kluczem do usabilizowania greliny ale też glukozy i insuliny, które dodatkowo będą zwiększać uczucie głodu – jest zjedzenie posiłku wysokobiałkowego. Najlepiej najeść się przed konsumpcją marihuany a nie zostawiać sobie posiłku na „po”, wtedy nasz apetyt może skoczyć do niekontrolowanego poziomu i nas nieco przerosnąć.
Najważniejsze zasady dietetyczne, które mogą Cię uchronić przed gastrofazą:
- zjedz porządny wysokobiałkowy posiłek przed paleniem lub zjedzeniem konopi (może być to kurczak z sałatką, łosoś pieczony z brokułami, hummus z dodatkiem kiszonek i pełnoziarnistego pieczywa, tofu z warzywami). Dodaj zdrowe tłuszcze: olej kokosowy, olej konopny, oliwa z oliwek oraz błonnik.
- dodaj do posiłku produkty podnoszące poziom leptyny – hormonu sytości: grejpfrut, produkty pełnoziarniste, brokuł, ryby, migdały, szpinak, marchew, jajka, awokado, oliwki, kokos.
- zanim spożyjesz marihuanę przygotuj sobie zdrowe przekąski bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik – będą kontrolować glikemię i poziom insuliny: orzechy, suszone owoce, sałatki z warzywami, soki warzywne, smoothies z dodatkiem protein, jogurt naturalny, hummus czy pasta z białej fasoli z warzywami, kiszonki, batony proteinowe, gofry jajeczne, budyń na mleku sojowym lub krowim z odrobiną miodu.
- jeśli już masz ochotę coś ugotować użyj maki pełnoziarnistej, dodaj trochę mąki konopnej (ma dużo błonnika), jajek i nie dawaj cukru – bezpieczne słodzidła: erythrytol, ksylitol, stewia.
- unikaj jak ognia: chipsów, ciastek, popcornu, cukierków, czekolady, świeżych owoców oprócz cytryny i grejpfrutów, batoników, ciast, wszystkiego co ma w składzie rafinowany cukier, tłuszcze trans, białą mąkę.
Jak zmniejszyć efekt stymulacji apetytu po marihuanie – suplementacja
Skoro wiemy, że kluczem do sukcesu jest obniżenie poziomu greliny oraz insuliny, możemy z powodzeniem sięgnąć po naturalne i bezpieczne suplementy diety, które będą te hormony regulować. Oto lista przydatnych suplementów, które pomogą nam zapanować nad gastrofazą:
- Koci pazur (Vilcacora) zwany również „korzeniem życia” od wieków wykorzystywany jest w tradycyjnej medycynie. Stanowi bogactwo licznych związków o właściwościach prozdrowotnych. Zioło to łagodzi zaburzenia trawienne przez regulowanie wydzielania greliny, szczególnie pomocny przy jej wysokich poziomach. Działa też oczyszczająco na układ pokarmowy.
- Gurmar (Gymnema sylvestre) to roślina ajurwedyjska, która w naturalny sposób wspiera prawidłowy metabolizm glukozy i lipidów we krwi. Zmniejsza uczucie głodu po posiłku spowodowane wzrostem insuliny.
- Berberyna HCL to związek chemiczny, który pochodzi z korzeni, kłączy i kory różnych roślin, w tym z korzenia berberysowatego. Jest on stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej od wieków. Jej działanie jest bardzo szerokie, stosuję się ją pomocniczo przy cukrzycy bowiem wykazuje działanie regulujące produkcję insuliny w trakcie posiłku a nie wiele godzin po nim, jak to ma miejsce przy insulinooporności. Zmniejsza apetyt i chęć sięgania po przekąski, przyjmuje się razem z posiłkiem.
- Kwasy tłuszczowe Omega 3 – są kluczem do optymalnego uwalniania greliny i leptyny – czyli hormonów regulujących uczucie głodu i sytości. Przed planowanym spożyciem konopi polecam spożyć 1 łyżkę stołową oleju z nasion konopi – to doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 oraz 9. Jedna łyżka zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA, które ustabilizują grelinę i leptynę.
- CBD – kannabidiol, związek, który większość z was z pewnością doskonale zna. Drugi najpopularniejszy fitokannabinoid dostępny w konopiach wykazuje działanie regulujące na apetyt. Oprócz tego, że kannabidiol niweluje niektóre skutku uboczne psychoaktywnego działania THC, może też zmniejszyć chęć podjadania na fazie. Warto przyjąć kilka kropel olejku CBD podjęzykowo lub wybrać odmianę konopi, która jest zasobna w ten składnik.
Które odmiany konopi będą zmniejszać gastrofaze?
Przede wszystkim będą to odmiany bogate w CBD z niższym potencjałem THC. Najlepsze będą te, w których proporcja obu składników jest w stosunku minimum 1:1 lub z przewagą kannabidiolu. W polskich aptekach mamy odmiany Aurory 8:8 oraz Canopy 7:7. Warto też zwrócić uwagę na terpeny. Wiele z nich będzie działać stymulująco na apetyt jak na przykład: mircen, kariofilen, limonen czy pinen. Z kolei humulen w badaniach in vitro zadziałał odbudowująco na śluzówkę żołądka wykazując też działanie obniżające wydzielanie kwasu solnego i hamujące apetyt. Warto poszukać odmian zasobnych nie tylko w CBD, ale też w ten konkretny terpen.
Konopie posiadają też inne składniki, potencjalnie wpływające na apetyt. Udowodniono, że innym fitokannabinoidem stymulującym apetyt jest CBN. Cannabinol jest obecny w dużej ilości w suszu marihuany, który długo leżakował. Dzieje się tak, ponieważ THC w drodze biosyntezy konwertuje do niepsychoaktywnego CBN. Proces ten następuje samoistnie pod wpływem utleniania lub kiedy za mocno podgrzejecie wasze masło z THC. Zatem nie wybieraj suszu z szuflady, który długo tam leżakował, jeśli nie chcesz mieć gastrofazy. Innym kannabinoidem wpływającym na apetyt jest THCV. Tetrahydrokannabiwaryna, będąca związkiem o lekkim działaniu psychoaktywnych, w badaniach okazała się hamować wydzielanie greliny, zatem ma potencjał tłumienia apetytu. THCV działa jako antagonista receptora CB1, zmniejszając jego aktywność, a tym samym tłumiąc apetyt.
Przykładowe odmiany z wysokim CBD na obniżenie apetytu
- Remedy
- ACDC
- Lifter
- Charlotte’s Web
- Cherry Wine
- MediHaze
- Cannatonic
- Canna-Tsu
Przykładowe odmiany z dużą ilością humulenu na lepszą kontrolę apetytu
- Girl Scout Cookies
- Headband
- White Widow
- Pink Kush
- Bubba Kush
- Super Lemon Haze
- Sour Diesel
- Skywalker OG
Przykładowe odmiany bogate w THCV na obniżenie apetytu
- Durban Poison
- Pineapple Express
- Doug’s Varin
- Skunk #1
- Dutch Treat
- Jack the Ripper
- Blue Dream
Źródła:
- Endogenous cannabinoid system as a modulator of food intake, D Cota 1, G Marsicano, B Lutz, V Vicennati, Int J Obes Relat Metab Disord, 2003 Mar;27(3):289-301. doi: 10.1038/sj.ijo.0802250. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12629555/
- Cannabinoids and appetite stimulation, R D Mattes 1, K Engelman, L M Shaw, M A Elsohly, Pharmacol Biochem Behav, 1994 Sep;49(1):187-95. doi: 10.1016/0091-3057(94)90475-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7816872/
- The impact of marijuana use on glucose, insulin, and insulin resistance among US adults, Elizabeth A Penner 1, Hannah Buettner, Murray A Mittleman, Am J Med, 2013 Jul;126(7):583-9. doi: 10.1016/j.amjmed.2013.03.002. Epub 2013 May 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23684393/
- Postprandial metabolic and hormonal response to meals with varying carbohydrate content (preliminary examination) Praca powstała w ramach projektu finansowanego przez MNiSW (4774/B/P01/2009/37) https://journals.viamedica.pl/eoizpm/article/viewFile/25937/20747
- Δ9-Tetrahydrocannabivarin (THCV): a commentary on potential therapeutic benefit for the management of obesity and diabetes, Journal : Journal of Cannabis Research, 2020 https://realmofcaring.org/research/%ce%b49-tetrahydrocannabivarin-thcv-a-commentary-on-potential-therapeutic-benefit-for-the-management-of-obesity-and-diabetes/
- Terpenes That Suppress Appetite – Munchie Free Cannabis, Feb 2023 https://cbdnationwide.com/terpenes-that-suppress-appetite-munchie-free-cannabis/
- Humulene Inhibits Acute Gastric Mucosal Injury by Enhancing Mucosal Integrity, Dahee Yeo, Su-Jung Hwang, Ye-Seul Song, Antioxidants (Basel). 2021 May; 10(5): 761. Doi:10.3390/antiox10050761 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8150829/
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl