Jak działa CBD i dlaczego warto dodawać go do posiłków

Konopie posiadają kilkaset różnych substancji aktywnych, jednak to Cannabidiol (CBD) stał się najpopularniejszą i najczęściej badaną z nich. Nie bez powodu mówi się o CBD, że jest substancją bezpieczną, ponieważ jest to jeden z najlepiej przebadanych związków w konopiach o udowodnionych właściwościach terapeutycznych. CBD jest substancją o szerokim spektrum działania, która może być stosowana zarówno w formie profilaktyki chorób jak i wsparcia leczenia konkretnych schorzeń.

Substancja ta została po raz pierwszy wyizolowana z konopi w 1940 r., przez Rogera Adamsa, jednak dopiero w do 1963 roku dało się określić budowę cząsteczkową kannabidiolu.[1] Mimo iż, że nie wiemy o kannabidiolu jeszcze wszystkiego, wiemy, że może być istotnym wsparciem dla chorych cierpiących na różne schorzenia. CBD jest przede wszystkim fitokannabinoidem, który w przeciwieństwie do THC, nie posiada właściwości psychoaktywnych. Kannabidiol działa poprzez symulowanie receptorów CB1 i CB2, które są częścią układu endokannabinoidowego (EKAN). Receptory te regulują funkcje w różnych układach w naszym ciele, dążąc do utrzymania równowagi organizmu zwanej homeostazą. [2]

Jak działa CBD na ludzki organizm?

Sama stosuję olejek CBD od kilku lat, zaś pierwszą korzyścią wynikająca z jego stosowania jaką zauważyłam, był efekt poprawy nastroju. Antydepresyjne właściwości CBD wynikają z jego wpływu na neuroreceptor 5-HT1A, należący do rodziny receptorów serotoninowych.[3] Oznacza to, że kannabidiol wykazuje podobne efekty, jak farmakologiczne środki przeciwdepresyjne, ponadto pomaga się zrelaksować i pozbyć negatywnych skutków stresu.[4] W modulowaniu nastroju jest jednak bardziej kompleksowy, bowiem wykazuje też działanie przeciwlękowe, antypsychotyczne, lekko uspokajające, będąc jednocześnie substancją naturalną i bezpieczniejszą od leków psychotropowych.[5] Dlatego stosowanie oleju CBD jest korzystne zarówno dla osób borykających się z depresją i nerwicą, jak i tych przemęczonych, obciążonych stresem, mających problemy ze snem. Działanie neuroprotekcyjne i neuroaktywne substancji będzie dodatkowo chronić nas przed zaburzeniami psychicznymi i neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, ponieważ w praktyce oznacza regenerację i ochronę komórek nerwowych w organizmu.[6] Kannabidiol zmniejsza produkcję i uwalnianie prozapalnych cytokin, hamuje procesy zapalne oraz zapobiega ich powstawaniu.[7] Ze względu na łagodzenie stanów zapalnych, olejek CBD będzie doskonałym suplementem także dla wszystkich, którzy chcą chronić się przed wystąpieniem nowotworów. To jednak nie koniec jego działania antynowotworego, bowiem badania udowodniają, iż CBD atakuje i niszczy komórki nowotworowe, hamuje mutacje nowotworowe, prowadzi do apoptozy, czyli samobójstwa komórek nowotworowych.[8] W przypadku terapii nowotworów, szczególnie chemioterapii, jest nieocenionym wsparciem leczenia, także ze względu na łagodzenie mdłości i przeciwwymiotne właściwości.[9] Wykazuje także działanie przeciwbólowe, badania pokazują, iż doskonale radzi sobie z bólami miesiączkowymi a nawet migrenami, co wiąże się także z jego dużym potencjałem antyoksydacyjnym.[10] Ponieważ CBD hamuje reakcje utleniania w organizmie, powstrzymuje proces powstawania wolnych rodników, i starzenie się organizmu.[11] Kilka eksperymentalnych badań in vitro i in vivo wykazało, że CBD wpływa także na nasz układ immunologiczny. Kannabidiol posiada zarówno właściwości immunomodulujące, czyli wspierające prawidłową odpowiedź immunologiczną,[12] jak i regulujące w kontekście obniżenia aktywności konkretnych limfocytów, odpowiedzialnych za autoagresję, co jest przydatne przy leczeniu chorób autoimmunologicznych.[13] Jest też nadzieją dla chorych na padaczkę, CBD ma udowodnione działanie antydrgawkowe, może redukować napady różnych odmianach epilepsji.[14]

CBD w twojej kuchni. Jak stosować i dlaczego warto?

Aby stosować CBD w kuchni można korzystać z gotowych, konopnych ekstraktów (olejków, past, izolatów) albo przygotować własny, domowy ekstrakt, wtedy działania kulinarne będą koncentrować się na wydobyciu CBD a potem na jego dodawaniu do posiłków. Więcej informacji na temat przygotowania domowego masła CBD znajdziesz pod tym linkiem. Kiedy już dysponujesz swoim ekstraktem z konopi siewnych, warto regularnie dodawać go do posiłków w celu uzupełnienia naszych endokannabinoidów w te pochodzące z rośliny, by zapewnić sobie sprawne funkcjonujący układ EKAN.

Dlaczego warto stosować CBD razem z posiłkami, szczególnie takimi, które są bogate w tłuszcze? Jak pokazują badania duża ilość tłuszczu znacznie poprawia biodostępność kannabinoidów. Z tego właśnie powodu kannabinoidy kupujemy w formie olejków lub tłustych past. Co ważne, im większa ilość tłuszczu tym lepsza przyswajalność CBD, dlatego warto łączyć ekstrakt CBD razem z naszymi posiłkami.

CBD najlepiej i najłatwiej stosować do tłustych i kremowych dań i przekąsek (smoothie, jogurtów, owsianek, deserów, ciast itp). Olejek CBD możemy także dodać do innych dań, także pieczonych, mięsnych, zup, makaronów czy sałatek, musimy tylko mieć na uwadze odpowiednią temperaturę. Stosując CBD w kuchni nie możemy przekroczyć temperatury 180st C, która jest temperaturą wrzenia CBD, inaczej stracimy sporą część naszej substancji aktywnej.

Mimo iż pełny potencjał kannabidiolu jest wciąż nie odkryty, a mechanizmy jego działania nie są dokładnie przebadane, wiemy, iż substancja ta jest bardzo bezpieczna i nie uzależnia, ponieważ jest w stu procentach naturalna i naśladuje działanie substancji naturalnie występujących w ludzkim organizmie. Dlatego bez obaw możesz stosować CBD do swoich codziennych posiłków. Zarówno w celach profilaktycznych jak i leczniczych.

Źródła:

[1] Cannabidiol (CBD) and its analogs: a review of their effects on inflammation. Burstein S. Bioorg Med Chem. 2015 Apr 1;23(7):1377-85. doi: 10.1016/j.bmc.2015.01.059. Epub 2015 Feb 7.

[2] Meta-analysis of cannabinoid ligand binding affinity and receptor distribution: interspecies differences. McPartland JM, Glass M, Pertwee RG. Br J Pharmacol. 2007.

[3] Antidepressant-like and anxiolytic-like effects of cannabidiol: a chemical compound of Cannabis sativa. de Mello Schier AR, de Oliveira Ribeiro NP, Coutinho DS, Machado S, Arias-Carrión O, Crippa JA, Zuardi AW, Nardi AE, Silva AC. CNS Neurol Disord Drug Targets. (2014).

[4] Translational Investigation of the Therapeutic Potential of Cannabidiol (CBD): Toward a New Age. J. A. Crippa, F. S. Guimarães, A. C. Campos, and A. W. Zuardi. Front Immunol. 2018; 9: 2009. Published online 2018 Sep 21.

[5] Cannabidiol, neuroprotection and neuropsychiatric disorders. Str. 119-127. Campos AC, Fogaça MV, Sonego AB, Guimarães FS. Pharmacol Res. 2016 Oct.

[6] Repeated treatment with cannabidiol but not Δ9- tetrahydrocannabinol has a neuroprotective effect without the development of tolerance. Str. 1079-1087. Hayakawa, K., et al., Neuropharmacology, 2007.

[7]Cannabidiol reduces intestinal inflammation through the control of neuroimmune axis. De Filippis D, Esposito G, Cirillo C, Cipriano M, De Winter BY, Scuderi C, Sarnelli G, Cuomo R, Steardo L, De Man JG, Iuvone T. PLoS One. 2011.

[8] Cannabidiol, a non-psychoactive cannabinoid compound, inhibits proliferation and invasion in U87-MG and T98G glioma cells through a multitarget effect. Solinas M, Massi P, Cinquina V, Valenti M, Bolognini D, Gariboldi M, Monti E, Rubino T, Parolaro D. PLoS One. 2013.

[9] Regulation of nausea and vomiting by cannabinoids. Parker LA, Rock EM, Limebeer CL. Br J Pharmacol. 2011 Aug.

[10] The effectiveness of cannabinoids in the management of chronic nonmalignant neuropathic pain: a systematic review. Boychuk DG, Goddard G, Mauro G, Orellana MF. J Oral Facial Pain Headache. 2015 Winter

[11] George W. Booz, Cannabidiol as an emergent therapeutic strategy for lessening the impact of inflammation on oxidative stress, Free Radical Biology and Medicine, 10.1016/j.freeradbiomed.2011.01.007, 51, 5, (1054-1061), (2011).

[12] Endocannabinoids and immune regulation. Str. 85–92. R. Pandey, K. Mousawy, M. Nagarkatti, and P. Nagarkatti. Pharmacol Res. Author manuscript; available in PMC 2011 Feb 24. Published in final edited form as: Pharmacol Res. 2009 Aug.

[13] Mediation of Cannabidiol Immunosuppression by Adenosine Receptor A2a in Retinal Microglia. G. I. Liou; J. A. Auchampach; C. J. Hillard; G. Zhu; B. Yousufzai; S. Mian; S. Khan; Y. Khalifa. Investigative Ophthalmology & Visual Science. May 2008.

[14] Jerzy P. Szaflarski and E. Martina Bebin, Cannabis, cannabidiol, and epilepsy — From receptors to clinical response, Epilepsy & Behavior. 10.1016/j.yebeh.2014.08.135, 41 (2014).

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

Original price was: 250,00 zł.Current price is: 230,00 zł.

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top