Kiedy muszę na szybko wyczarować ładnie wyglądającą przekąskę, zwykle sięgam po pieczone warzywa. Ostatnio zachwycam się tym pieczonym bakłażanem infuzowanym CBD z dodatkiem pesto z czosnku niedźwiedziego, który co roku na wiosnę zbieram w mojej okolicy. To nie tylko ładnie wyglądająca przystawka ale też bardzo pyszna. Uwielbiam jej delikatny, maślany smak z mocnym, ziołowym wykończeniem od czosnku niedźwiedziego i słodkim akcentem owocu granatu. To danie bardzo łatwo jest wzbogacić o kannabinoidy dodając naszą infuzję do jednego z sosów.
Pesto z czosnku niedźwiedziego połączone z kannabinoidami
Inspiracją do powstania tego dania pochodzi z kuchni izraelskiej, gdzie pieczone bakłażany są flagowym dodatkiem do dań lub przystawką w przeróżnych wersjach, np.: z tahini, jogurtem greckim, pestkami granatu, pietruszką, orzeszkami piniowymi. Moja wersja jest dość wyraźna, a to za sprawą intensywnego w w smaku pesto z czosnku niedźwiedziego, które przygotowuję sama co roku. Jego sekretem jest świeży i pachnący czosnek zbierany na wiosnę oraz wzbogacenie o konopną infuzję, czyli wyciąg z kwiatostanów konopi w formie masła lub oleju. Konopna infuzja jest bogata w kannabinoidy, na przykład CBD lub THC – w zależności od tego jakiej odmiany konopi używamy do przygotowania ekstraktu. A ponieważ kannabinoidy doskonale wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu, bazujące na oliwie z oliwek pesto z czosnku niedźwiedziego jest świetnym dodatkiem do konopnej infuzji.
Przepis na pieczony bakłażan z czosnkiem niedźwiedzim infuzowany CBD
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie może być z bazylii ale to nie to samo)
- 3-4 łyżki konopnej infuzji w formie oleju lub masła
- 3 łyżki jogurtu kokosowego typu greckiego (lub innego)
- pestki granatu
- garść ugotowanej cieciorki
- listki świeżej mięty lub tymianku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, kroimy na pół i smakujemy dokładnie oliwą, solimy i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze około 180 st C. Jeśli nie mamy takiej funkcji nastawiamy piekarnik na 200 st C. Bakłażana pieczemy na górnej półce piekarnika po ok. 6-7 minut z każdej strony. Konopną infuzję mieszamy w miseczce z pesto z czosnku niedźwiedziego. Upieczonego bakłażana lekko schładzamy, układamy na nim pozostałe składniki: jogurt, pesto, ciecierzycę oraz pestki granatu. Dekorujemy listkami tymianku, solimy do smaku i polewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl
Mniam! Zdjęcia są super! W smaku zakładam, że też 🙂