Praca z drożdżowym wypiekiem ma to do siebie, że jest jak medytacja. Obserwujesz, reagujesz w odpowiednim momencie, przykrywasz, troszczysz się, możesz mu nawet zaśpiewać. Podnosisz swoje wibracje, uspokajasz się, dystansujesz. A potem uśmiecha Ci się cały pyszczek, kiedy konsumujesz tą swoją drożdżową kreację. Na życiowy rollercoaster, jesienną słotę nie znam innej, lepszej receptury niż placek drożdżowy ze śliwkami – dodawszy CBD do tego ciasta, zyskujemy tym mocniejszy potencjał poprawiający nastrój, działający antydepresyjnie.
Przepis na drożdżowy placek ze śliwkami z CBD
Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm
Zaczyn
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 10 g świeżych drożdży
- łyżka cukru kokosowego
Składniki na ciasto
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka – u mnie owsiane
- 50 g masła
- 50 g cukru kokosowego
- szczypta soli
- oraz 700 g śliwek
- masło CBD – dałam ok 10-20g
Składniki na kruszonkę
- 70 g mąki orkiszowej
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 2-3 garści pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Przygotowanie
Składniki na zaczyn połączyć w naczyniu, rozetrzeć drewnianą łyżką, odstawić w ciepłym miejscu na 20 min. Po tym czasie powinna pojawić się piana fermentacyjna. W dużej misce łączymy składniki na ciasto (masło misi być miękkie lub lekko roztopione ale nie gorące) dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy szczelnie i umieszczamy w lodówce na 24h – uwaga ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość – przygotuj odpowiednio duży pojemnik. Śliwki przekroić na pół usunąć pestki. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, odczekać 20-30 min, rozłożyć na posmarowanej masłem blaszce. Na wierz wyłożyć kawałki śliwek. Składniki na kruszonkę połączyć w naczyniu, zagnieść do uzyskaniu grudek ciasta, rozrzucić na wierz wypieku. Odstawić na 20 min – nastawić piekarnik na 180°C. Piec około 30-45 min z funkcją termoobiegu.
————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl