Drożdżowy placek ze śliwkami z CBD

Praca z drożdżowym wypiekiem ma to do siebie, że jest jak medytacja. Obserwujesz, reagujesz w odpowiednim momencie, przykrywasz, troszczysz się, możesz mu nawet zaśpiewać. Podnosisz swoje wibracje, uspokajasz się, dystansujesz. A potem uśmiecha Ci się cały pyszczek, kiedy konsumujesz tą swoją drożdżową kreację. Na życiowy rollercoaster, jesienną słotę nie znam innej, lepszej receptury niż placek drożdżowy ze śliwkami – dodawszy CBD do tego ciasta, zyskujemy tym mocniejszy potencjał poprawiający nastrój, działający antydepresyjnie.

Mój Placek drożdżowy to cienka warstwa ciasta drożdżowego z dodatkiem śliwek i kruszonki. Wolę zdecydowanie wypieki, w których jest mniej mąki / ciasta a więcej nadzienia, owoców, czegoś zdrowego. Celowo nie chciałam by był to wysoki wypiek tylko cienki placek o wysokości ok 3-4 cm. Staram się też redukować ilość używanych drożdży – zamiast dodawać ich więcej rozmnażam je przez dłuższy czas, wypiek jest wtedy delikatniejszy w smaku i zdecydowanie zdrowszy dla jelit.
Do przygotowania ciasta użyłam wyłącznie organicznej mąki orkiszowej 1050, masła, naturalnych drożdży, które wyrastały sobie 24h oraz śliwek. Do ciasta dodałam też moje domowe masło z dodatkiem CBD, czyli tak zwaną infuzję CBD. To doskonały przepis pozwalający na włączenie CBD praktycznie bez większych strat na etapie pieczenia ciasta, bowiem jego temperatura w piekarniku nie przekracza 180°C. Z tego względu CBD degraduje się tylko w niewielkim stopniu i większość znajdzie się w finalnym wypieku. Zamiast używać zwykłego cukru zastosowałam cukier z kwiatów kokosa – który jest zdrowszą, nierafinowaną wersją cukry, bogatą w mikroelementy i nadającą wspaniałe karmelowe wykończenie w cieście.

Przepis na drożdżowy placek ze śliwkami z CBD

Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm

Zaczyn

  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru kokosowego

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka – u mnie owsiane
  • 50 g masła
  • 50 g cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • oraz 700 g śliwek
  • masło CBD – dałam ok 10-20g

Składniki na kruszonkę

  • 70 g mąki orkiszowej
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 2-3 garści pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie

Składniki na zaczyn połączyć w naczyniu, rozetrzeć drewnianą łyżką, odstawić w ciepłym miejscu na 20 min. Po tym czasie powinna pojawić się piana fermentacyjna. W dużej misce łączymy składniki na ciasto (masło misi być miękkie lub lekko roztopione ale nie gorące) dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy szczelnie i umieszczamy w lodówce na 24h – uwaga ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość – przygotuj odpowiednio duży pojemnik. Śliwki przekroić na pół usunąć pestki. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, odczekać 20-30 min, rozłożyć na posmarowanej masłem blaszce. Na wierz wyłożyć kawałki śliwek. Składniki na kruszonkę połączyć w naczyniu, zagnieść do uzyskaniu grudek ciasta, rozrzucić na wierz wypieku. Odstawić na 20 min – nastawić piekarnik na 180°C. Piec około 30-45 min z funkcją termoobiegu.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top