Masło konopne CBD

utworzone przez | kw. 4, 2016

Domowe apteczki naszych babć pełne były naturalnych produktów leczniczych, kompleksowych, bo zdolnych leczyć różnorakie schorzenia. Bursztynowa nalewka, woda utleniona, syrop z cebuli, amol, zioła na trawienie, na spokojny sen, na przeziębienie leczyły różnorakie schorzenia przez całe pokolenia. Dziś apteczki większości z nas wypełnione są produktami z logo koncernów farmaceutycznych, a zioła i leczenie naturalnymi substancjami zostało dawno zapomniane. Czy to na pewno krok w kierunku zdrowia?

_MG_3508

Natura dała nam środki, które o wiele skuteczniej potrafią wyleczyć nas z określonych schorzeń, chemiczne leki przodują jedynie w szybkości działania objawowego, zaś ich leczniczy wpływ jest zazwyczaj znikomy. Przyjmowanie chemicznych leków może poprawiać komfort ale na dłuższą metę osłabia organizm (np. popularne leki na grypę i przeziębienie) zaś ich stosowanie latami może mieć przykre dla nas konsekwencje. Jeśli zależy wam na powrocie do zdrowia i odzyskaniu sił po chorobie powinniście leczyć się substancjami, które wspierają naturalne siły organizmu do walki z chorobą oraz proces samooczyszczania (bo tym właśnie jest choroba, czasem kiedy ciało oczyszcza się z toksyn).

W trakcie choroby organizm szczególnie potrzebuje środków przeciwzapalnych, gdyż w ciele właśnie trwa proces zapalny. Natura stworzyła rośliny, które zawierają bogactwo przeciwutleniaczy, wystarczy włączyć je do naszej domowej apteczki i korzystać w razie potrzeby. Oto roślinne produkty przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, zwane naturalnymi antybiotykami:

  • Czosnek (to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, zawiera allicynę, związek który hamuje rozwój drobnoustrojów, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie).
  • Imbir (wspiera układ pokarmowy i leczy infekcje w jelitach – naszym drugim mózgu, zawiera substancje żywicowe take jak gingerol i zinferon, które działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Podnoszą komfort trawienny i zapobiegają mdłościom)
  • Olej kokosowy (to nieoceniony lek na wszelkie infekcje bakteryjne. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne wykorzystuje się także do leczenia candidy, pasożytów, bakterii typu Helicobacter Pyroli).
  • Kwiaty konopi (zwierają szereg różnych kannabinoidów. Najliczniej występujący z nich – CBD wykazuje złożone działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antydepresyjne, przeciwwymiotne, przeciwdrgawkowe a nawet przeciwnowotworowe).

_MG_3479

Kwiaty Cannabis sativa L. (Konopie Siewne) zwierają oprócz CBD także inne związki o walorach leczniczych takie jak CBDa, CBN oraz znikomą ilość związków THC. Nie mają zatem właściwości psychoaktywnych.

To właśnie odpowiedniej kombinacji proporcji i stężeń rożnych kannabinoidow „marihuana” zawdzięcza tak szerokie lecznice zastosowanie. Najbardziej znane kannabinoidy to:

  • THC – tetrahydrokannabinol. Najliczniej występujący kannabinoid. Ma działanie przeciwbólowe, silnie przeciwzapalne a także psychoaktywne. Hamuje rozwój komórek nowotworowych.
  • CBD – kannabidiol. Nie wykazuje działania psychoaktywnego, dlatego jest legalną substancją na terenie Polski. Ma działanie przeciwzapalne i antyrakowe. Reguluje układ hormonalny i poziom cukru.
  • CBN – kannabinol. Ma lekkie działanie psychoaktywne i uspokajające. Wspiera działanie antyrakowe konopi.
  • CBG – kannabigerol. Jest znany z zabijania bakterii i spowalniania ich rozwoju oraz leczenia stanów zapalnych. Działa jak naturalny antybiotyk.
  • CBC – kannabichromen. Najbardziej niedoceniony kannabinoid. Znany z właściwości przeciwbólowych i łagodzenia stanów zapalnych. Wykazuje najsilniejsze działanie antynowotworowe.

Lecznicze masełko CBD możesz zrobić we własnym domu. Potrzebujesz:

  • 200 g oleju kokosowego
  • kilka kwiatów konopi siewnej, około 5 g (ja użyłam >)
  • 4 ząbki czosnku
  • natkę pietruszki
  • korzeń imbiru

Krok 1

Kwiaty konopi rozkrusz na żaroodpornym naczyniu, włóż do piekarnika rozgrzanego do 105 st C na 15 min. Następnie zwiększ temperaturę do 140 st C i zostaw susz na 30min. W garnku zagotuj kilka litrów wody, wstaw do niego sitko w którym umieścisz miseczkę z olejem (słoik ma być cały czas zanurzony w wodzie).

_MG_3515

Krok 2

Rozpuść olej i dodaj do niego zmielone kwiaty. Gotuj ok 2- 3h, dolewając wodę, ponieważ będzie jej ubywać podczas gotowania. Słoik jest cały czas zakręcony.

_MG_3525

Krok 3

Zdejmij masło z ognia, powinno być lekko zielone i pachnieć śmietanką. Przecedź olej z wytopionym CBD prze sitko z płótnem lub serwetką, wyciskając dobrze cały tłuszcz z ziela.

_MG_3559

_MG_3567

Krok 4

Do odcedzonego masła dodaj starty na tarce korzeń imbiru, wyciśnięte ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

_MG_3575

Krok 5

Schowaj masło do lodówki do stężenia na około 30 min. Po tym czasie masło jest gotowe. Powinno być spożyte w ciągu 3-4 dni. Masło nadaje się do spożywania na zimno, np rozsmarowane na pieczywie.

porownanie

Reklama

banerek

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

7 komentarzy

    • smilingspoon

      Można, chociaż w masełku znajdują się już kannabinoidy, o to przecież chodzi w ekstrakcji. Wzbogacenie masła o dodatkowe CBD podniesie jego lecznicze właściwości, ponieważ uzyskamy wtedy większe stężenie CBD i innych kannabinoidów.

      Odpowiedz
  1. Andrzej

    Super przepis! Podobny stosuję od dawna, ale ten odrobinkę się różni i chętnie następnym razem wypróbuję. Tylko ja jeszcze (jak ktoś wyżej zauważył, że można) dodaję olejki CBD. Nie dużo, bo masełko samo w sobie ma wszystko, co najlepsze, ale na pewno odrobinka 10% olejku nie zaszkodzi 🙂

    Odpowiedz
  2. Nadia

    Bardzo ciekawy przepis. Nie wiedziałam, że olejek CBG można wykorzystać w ten sposób. Na pewno spróbuję! 😀

    Odpowiedz
  3. Przemek

    O ja, ale fajny przepis. A jeszcze kilka dni temu robiłem pieczywo wegańskie, świetnie pewnie by pasowało. Zapisuje do zakładek 🙂

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Dzięki Przemo 🙂

      Odpowiedz
  4. Bartek

    Wygląda ciekawie, bede musiał wypróbować 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu