Domowe apteczki naszych babć pełne były naturalnych produktów leczniczych, kompleksowych, bo zdolnych leczyć różnorakie schorzenia. Bursztynowa nalewka, woda utleniona, syrop z cebuli, amol, zioła na trawienie, na spokojny sen, na przeziębienie leczyły różnorakie schorzenia przez całe pokolenia. Dziś apteczki większości z nas wypełnione są produktami z logo koncernów farmaceutycznych, a zioła i leczenie naturalnymi substancjami zostało dawno zapomniane. Czy to na pewno krok w kierunku zdrowia?
Natura dała nam środki, które o wiele skuteczniej potrafią wyleczyć nas z określonych schorzeń, chemiczne leki przodują jedynie w szybkości działania objawowego, zaś ich leczniczy wpływ jest zazwyczaj znikomy. Przyjmowanie chemicznych leków może poprawiać komfort ale na dłuższą metę osłabia organizm (np. popularne leki na grypę i przeziębienie) zaś ich stosowanie latami może mieć przykre dla nas konsekwencje. Jeśli zależy wam na powrocie do zdrowia i odzyskaniu sił po chorobie powinniście leczyć się substancjami, które wspierają naturalne siły organizmu do walki z chorobą oraz proces samooczyszczania (bo tym właśnie jest choroba, czasem kiedy ciało oczyszcza się z toksyn).
W trakcie choroby organizm szczególnie potrzebuje środków przeciwzapalnych, gdyż w ciele właśnie trwa proces zapalny. Natura stworzyła rośliny, które zawierają bogactwo przeciwutleniaczy, wystarczy włączyć je do naszej domowej apteczki i korzystać w razie potrzeby. Oto roślinne produkty przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, zwane naturalnymi antybiotykami:
- Czosnek (to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, zawiera allicynę, związek który hamuje rozwój drobnoustrojów, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie).
- Imbir (wspiera układ pokarmowy i leczy infekcje w jelitach – naszym drugim mózgu, zawiera substancje żywicowe take jak gingerol i zinferon, które działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Podnoszą komfort trawienny i zapobiegają mdłościom)
- Olej kokosowy (to nieoceniony lek na wszelkie infekcje bakteryjne. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne wykorzystuje się także do leczenia candidy, pasożytów, bakterii typu Helicobacter Pyroli).
- Kwiaty konopi (zwierają szereg różnych kannabinoidów. Najliczniej występujący z nich – CBD wykazuje złożone działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antydepresyjne, przeciwwymiotne, przeciwdrgawkowe a nawet przeciwnowotworowe).
Kwiaty Cannabis sativa L. (Konopie Siewne) zwierają oprócz CBD także inne związki o walorach leczniczych takie jak CBDa, CBN oraz znikomą ilość związków THC. Nie mają zatem właściwości psychoaktywnych.
To właśnie odpowiedniej kombinacji proporcji i stężeń rożnych kannabinoidow „marihuana” zawdzięcza tak szerokie lecznice zastosowanie. Najbardziej znane kannabinoidy to:
- THC – tetrahydrokannabinol. Najliczniej występujący kannabinoid. Ma działanie przeciwbólowe, silnie przeciwzapalne a także psychoaktywne. Hamuje rozwój komórek nowotworowych.
- CBD – kannabidiol. Nie wykazuje działania psychoaktywnego, dlatego jest legalną substancją na terenie Polski. Ma działanie przeciwzapalne i antyrakowe. Reguluje układ hormonalny i poziom cukru.
- CBN – kannabinol. Ma lekkie działanie psychoaktywne i uspokajające. Wspiera działanie antyrakowe konopi.
- CBG – kannabigerol. Jest znany z zabijania bakterii i spowalniania ich rozwoju oraz leczenia stanów zapalnych. Działa jak naturalny antybiotyk.
- CBC – kannabichromen. Najbardziej niedoceniony kannabinoid. Znany z właściwości przeciwbólowych i łagodzenia stanów zapalnych. Wykazuje najsilniejsze działanie antynowotworowe.
Lecznicze masełko CBD możesz zrobić we własnym domu. Potrzebujesz:
- 200 g oleju kokosowego
- kilka kwiatów konopi siewnej, około 5 g (ja użyłam >)
- 4 ząbki czosnku
- natkę pietruszki
- korzeń imbiru
Krok 1
Kwiaty konopi rozkrusz na żaroodpornym naczyniu, włóż do piekarnika rozgrzanego do 105 st C na 15 min. Następnie zwiększ temperaturę do 140 st C i zostaw susz na 30min. W garnku zagotuj kilka litrów wody, wstaw do niego sitko w którym umieścisz miseczkę z olejem (słoik ma być cały czas zanurzony w wodzie).
Krok 2
Rozpuść olej i dodaj do niego zmielone kwiaty. Gotuj ok 2- 3h, dolewając wodę, ponieważ będzie jej ubywać podczas gotowania. Słoik jest cały czas zakręcony.
Krok 3
Zdejmij masło z ognia, powinno być lekko zielone i pachnieć śmietanką. Przecedź olej z wytopionym CBD prze sitko z płótnem lub serwetką, wyciskając dobrze cały tłuszcz z ziela.
Krok 4
Do odcedzonego masła dodaj starty na tarce korzeń imbiru, wyciśnięte ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Krok 5
Schowaj masło do lodówki do stężenia na około 30 min. Po tym czasie masło jest gotowe. Powinno być spożyte w ciągu 3-4 dni. Masło nadaje się do spożywania na zimno, np rozsmarowane na pieczywie.
Reklama
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl