Konopna lemoniada melonowa

Latem trzeba mądrze pić, tak by woda docierała do naszych komórek a nie tylko przepływała przez jelita. Kiedy pijesz samą wodę bez dodatków tak właśnie się dzieje, natomiast jeśli chcesz by płyn dostał się do ciała musisz ją wzbogacić. Poznaj wspaniałą recepturę na doskonale nawilżający napój konopny z dodatkiem melona – owoca słynącego z doskonałego składu mineralnego, chroniącego układ krążenia. Niezastąpione ukojenie i super smak to tylko niektóre jego zalety.

Jak skutecznie nawadniać organizm latem?

Obecne temperatury to nie lada wyzwanie. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy czuć się zmęczeni, senni, a nawet czuć się słabo. Samo picie wody to za mało, ponieważ jak pokazują badania, woda sama w sobie w cale dobrze nie nawadnia organizmu. Woda jest wchłaniana, tylko jeśli między światłem jelita a komórkami organizmu zachodzi różnica ciśnień osmotycznych (różnica stężeń cukru i jonów). Aby tak się stało do wody należy dodać np kawałek cytryny, plasterek ogórka, odrobinę soli lub połączyć ją z herbatą, sokiem czy owocem. Najprostszy domowy izotonik, czyli płyn doskonale nawilżający komórki ciała, to woda ze szczyptą dobrej soli, na przykład kłodawskiej (nigdy kuchennej) z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy.

Konopna lemoniada – zalety

Jeśli jednak potrzebujesz rozkosznie pysznego napoju, który dodatkowo będzie miał kojące właściwości, spróbuj przepisu na moją konopną lemoniadę z melonem. W zasadzie to coś między lemoniadą a ice tea – czyli zimną herbatą. Delikatnie słodzona miodem z orzeźwiającą nutą mięty i ciekawym posmakiem melona, będzie doskonale gasić pragnienie w upalny dzień. Konopna lemoniada bazuje na naparze z kwiatostanów konopi, czyli tak zwanej konopnej herbacie, która może być też przyrządzana z liści wiatrakowych lub kwiatów razem z małymi liśćmi. Im więcej kwiatostanów tym bardziej aromatyczna będzie napar. Ostatnim składnikiem jest miąższ melona, który doskonale nawadnia, zawiera bardzo dużo witamin. Napój jest bogaty w przeciwzapalne i odmładzające związki, witaminy, mikro i makroelementy – tak ważne dla nas latem, ma też działanie tonizujące na układ nerwowy i poprawia samopoczucie.

Przepis na konopną lemoniadę z melonem

Składniki na 3 porcje

  • 2 szklanki konopnego naparu (ja użyłam herbatki z kwiatostanów konopi)
  • 2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść lody
  • kilka kawałków melona cantaloupe
  • kilka łyżeczek miodu (u mnie lipowy)
  • kilka listków mięty

Melona obieramy, usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, umieszczamy w dzbanku i rozgniatamy drewnianym moździerzem. Zalewamy schłodzonym naparem konopnym, dodajemy listki mięty, miód i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dopełniamy wodą, sokiem z cytryny dodajemy lód i gotowe.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top