Chleb gryczano konopny

utworzone przez | wrz 24, 2018

Ja: Dzień dobry, czy jest może chleb bez pszenicy, żyta i drożdży?

Ekspedienta: (milczy…)

Ja: No wie pani, taki na zakwasie, tylko np z mąką orkiszową, ryżową, kukurydzianą?

Ekspedientka: Nie ma takiego chleba.

_MG_0492

Tak właśnie wyglądały początki mojej diety dostosowanej do nietolerancji pokarmowych, o których dowiedziałam się kilka lat temu. Pierwsze próby poszukiwania chleba, którego mogłabym zjeść, kończyły się sromotnym fiaskiem. Przez jakiś czas, zamiast pieczywa jadłam wafle ryżowe i kukurydziane, nie było tak źle, ale tęskniłam za prawdziwym chlebkiem i tym zapachem pieczywa. Po jakiś czasie w piekarniach pojawiły się chleby bez pszenicy i żyta, niestety najczęściej na drożdżach, na które mogłam sobie pozwolić bardzo rzadko. Te na zakwasie zwykle zawierały żytnią mąkę, lub zakwas sam w sobie był z glutenem. W całej tej modzie na bezglutenową żywność spotkałam się też z czymś takim jak chleb pszenny (czy mąka) bezglutenowy. Najgorsze zło, gluten oddzielony przez dodanie chemikaliów, a więc z deszczu pod rynnę. Najgorsze są takie gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, zawierające zboża, które normalnie mają gluten, dorzucają do nich często jeszcze spulchniacze, w efekcie otrzymujesz wypiek, który bardziej wpędza Cię w chorobę niż zwykła, pszenna bułka. Zdarzyło mi się też w końcu kupić wymarzony gryczany czy orkiszowy chlebek bez drożdży, lub też modny chleb ziarnisty bez mąki w cenach tak zawrotnych, że aż smutno.

_MG_0475

Na szczęście jest alternatywa i to także dla osób, które w ogóle nie mogą jeść glutenu ani drożdży. Bowiem istnieje genialna receptura chleba bazujacego na naturalnym, gryczanym zakwasie (którą dostałam od mojej terapeutki, Ani :*), do którego dodaję moją ukochaną konopną mąkę oraz nasiona konopi. Dzięki temu chleb będzie bogaty w błonnik, białko oraz mikroelementy, zaś jego przygotowanie będzie nieprawdopodobnie proste.

Zaczynamy:

Przepis na chleb gryczano konopny

Składniki

  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki wody (dobrej, filtrowanej lub mineralnej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mąki konopnej
  • 1/2 szklanki ulubionych nasion (wymieszałam simie konopne, siemię lniane i pestki dyni, fajnie pasują też zmielone orzechy)

_MG_0480

Sposób przygotowania:

  1. Kasze dokładnie wypłucz na sitku.
  2. Wsyp kaszę do miski, zalej wodą i odstaw na 48 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka). Uwaga! Mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką aby kasza nasiąkała równomiernie.
  3. Po 48h kasza może zacząć kiełkować, ale to nie przeszkadza. Zmiksuj kaszę razem z wodą, w której się moczyła na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące i pędzie pachnieć jak prawdziwy zakwas, czyli coś co fermentuje. Dodaj nasiona i mąkę konopną i dokładnie wymieszaj.
  4. Metalową keksówkę natłuść olejem lub masłem. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h (zostawiam na noc w piekarniku). Chleb wtedy wyrasta :).
  5. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny (chleb wstawiam do zimnego piekarnika).
  6. Wystudź chleb i ciesz się swoim wypiekiem.

_MG_0482


Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

4 komentarze

  1. Ines

    Hej spróbowałam twojego przepisu ale chlebek wyszedł mi bardzo gorzki. Gdzie popełniłam błąd? :/

    Odpowiedz
  2. Renata

    czy kasza gryczana może być zastąpiona kaszą owsianą lub jaglaną?

    czy masz przepis na chlebek tostowy, nadający się na grzanki z tostera?

    Odpowiedz
    • smilingspoon

      Nie próbowałam zastępować gryki inną kaszą. Z tego co wiem, da się uzyskać zakwas jaglany, więc pewnie da radę z jaglaną, ale jak to wyjdzie w praniu to nie wiem 🙂 Nie jadam chleba tostowego, zupełnie nie moje klimaty 😉

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni”

Publikacja „Konopie w kuchni”

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu