Dziś nie wspomnę o diecie, węglowodanach i indeksie glikemicznym. Bo nie muszę. Wiem, czego potrzebuję i wiem co jest dla mnie dobre. Ty także. I jeśli naprawdę siebie kochasz, to zrozumiesz dlaczego czasami zboczenie z wyznaczonej ścieżki będzie dla Ciebie lepsze niż trzymanie się jej. Świadome życie to nie tylko ciągle myślenie o tym, czego nie mogę i nie powinnam, to także umiejętność pobłażania sobie w momencie kiedy czujesz, że więcej dobrego zrobisz dla siebie zapominając o ograniczeniach i dając się ponieść życiu. Ta zasada dotyczy także odżywiania. Czasem warto a nawet trzeba zapomnieć o ograniczeniach, wyluzować i cieszyć się chwilą. Nie mówię tutaj od razu o jedzeniu śmieciowego żarcia ale o myśleniu, które będzie koncentrowało się na dostarczaniu sobie przyjemności. Nawet jeśli odrobinę sobie zaszkodzisz to radość i szczęście, które wypełnią Twoje ciało w tym akcie folgowania na pewno zdominują całe zło. Życie to sztuka wyboru a mądre decyzje to te, które zbliżają nas do siebie i innych.
Tak, zasługujesz dziś na duży kawałek tej szarlotki. Albo dwa lub trzy. Polej ją miodem i posyp nasionami konopi podaj z ulubionymi lodami.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki jagnalnej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 4 jajka
- 1 banan
- 100 g oleju kokosowego
- sezonowe jabłka
- cynamon
- karob
- miód
- wiórki kokosowe
- nasiona konopi
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w większe kawałki i podsmażamy z dodatkiem cynamonu, miodu i karobu.
W wysokim naczyniu łączymy mąkę, 4 żółtka (białka oddzielamy i odkładamy), banana, olej kokosowy i zagniatamy ciasto na gładką masę. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 30 min lub na 10 min do zamrażarki. Po schłodzeniu odkrajamy 1/4 ciasta i odkładamy na bok, resztę wykładamy na dnie i bokach blaszki do pieczenia, następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w temperaturze 190 st C z termoobiegiem.
Białka z jajek ubijamy z odrobiną soli. Na upieczony spód wykładamy usmażone jabłka, następnie ubite białka.
Na warstwę białka przy pomocy tarki ścieramy pozostałą część ciasta. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pieczemy 40 min w temperaturze 180 st C w piekarniku z termoobiegiem.