Najlepsze na świecie truskawki są u nas, w Polsce, co szczególnie rozumie człowiek, który opuścił swą ojczyznę nad Wisłą. Bolesne doświadczenia z peruwiańskimi, hiszpańskimi, włoskimi a w końcu niemieckimi truskawkami, sprawiły, że moja radość z posiadania polskich poziomek ananasowych (tak to inna nazwa dla truskawek) nie ma końca. A kto posiada znaczne ich ilości i już nasycił się jedzenie w wersji surowej, zaczyna myśleć o truskawkowych wypiekach. Też już jesteście na tym etapie? To zapraszam was do wypróbowania tego ciekawego przepisu na muffiny z truskawkami.
Truskawki to nie tylko nieziemsko pyszne i piękne owoce, są też bardzo zdrowe. Wysoka zawartość witaminy C (60 mg na 100g) a także witamin: B2, B3, B6, A i E oraz mikroelementów (fosfor, krzem) czy antyzapalnych antocyjanów, sprawia, że owoce są bardzo odżywcze. By ten posiłek był jeszcze zdrowszy, muffinki zawierają w składzie mąkę konopną, która jest bogatym źródłem błonnika i zawiera pełnowartościowe białko i obniża indeks glikemiczny całego posiłku. Teraz możesz już bez wyrzutów sumienia sięgnąć po te pyszne muffinki, zabrać je na piknik, do parku, albo zjeść wieczorem oglądając ulubiony film, w samotności 😀
Zaczynajmy!
Przepis na Bezglutenowe muffiny z mąką konopną i truskawkami
Składniki
- 200 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
- 2 jajka
- 100 g mąki gryczanej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej
- 50 g mąki konopnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki zmielonych migdałów
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 70 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na pianę, umieścić w lodówce na 15 min. Składniki suche (mąki przesiane przez sito, proszek do pieczenia, soda, sól, migdały i siemię lniane) połączyć w dużej misce i wymieszać. Żółtka połączyć z masłem, mlekiem, ekstraktem waniliowym i wymieszać. Składniki suche połączyć z mokrymi, dokładnie wymieszać, z lodówki wyjąć ubite białko, dodać do masy delikatnie mieszając całość drewniana łyżką do całkowitego połączenia składników. Dzięki temu muffinki będą bardzo lekkie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich porcje ciasta, wcisnąć w nie głęboko kawałki truskawek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 30-35 min. Gotowe muffiny studzimy w formie przez ok. 1 h.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl