Błyskawiczna, kremowa sałatka z jarmużem, pieczarkami i nasionami konopi

utworzone przez | sie 18, 2022

Kocham ten moment kiedy na polu pojawia się pierwszy jarmuż. Jest trochę delikatniejszy niż ten późny, jesienny. Bardzo lubię jeść go na surowo, dodawać do smoothie lub jako baza sałatki. Dzisiaj dzielę się przepisem na tą pyszną, kremową sałatkę z jarmużem z dodatkiem aromatycznych, smażonych pieczarek i kaszy quinoa. To doskonała przystawka czy dodatek do letniego grilla. Pożywna, lekka i niezwykle bogata w prozdrowotne substancje.

Jeśli nie masz pomysłu oryginalną i zarazem zdrową przystawkę do obiadu musisz koniecznie spróbować mojej sałatki z jarmużem, pieczarkami i quinoa. Sos do sałatki składający się z awokado, jogurtu naturalnego, nasion konopi łuskanych oraz oleju z nasion konopi nadaje jej wyśmienite, kremowe wykończenie, jest także bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz 6 a także, fitosteroli, fosfolipidów, witamin A, E, potasu, wapnia, żelaza i magnezu oraz pełnowartościowego białka. Jarmuż jest tutaj w postaci surowej, jednak pod wpływem ciepłych dodatków (pieczarek, quinoa) mięknie i staje się lekko chrupiący. Gwarantuję, że ta pożywna sałatka stanie się nowym hitem na twoim stole.

Przepis na błyskawiczną, kremową sałatkę z jarmużem, pieczarkami i nasionami konopi

Składniki:

  • 200g surowego jarmużu (kilkanaście gałązek)
  • 100g brązowych pieczarek
  • 1 awokado
  • 150g kaszy quinoa
  • 50g nasion konopi łuskanych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie kokosowy)
  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oleju z nasion konopi
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Kaszę ugotować, awokado obrać, podzielić na pół i 1 połówkę umieścić w wysokim naczyniu. Dodać pozostałe składniki na sos (jogurt, bazylie, nasiona konopi, sok z cytryny, sos sojowy) i zblendować na krem. Jarmuż umyć, oddzielić miękkie części liścia od łodygi, porwać na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć, pokroić w większe kawałki i podsmażyć na patelni. Pozostałą część awokado pokroić. Kawałki jarmużu połączyć w dużej misie z pozostałymi składnikami, wymieszać i od razu spożywać.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu