Zgodnie z zasadą sezonowości i lokalności powinniśmy jeść głównie produkty, które urosły niedawno w naszej strefie klimatycznej, a najlepiej na polach z okolicznych wiosek. Spokojnie, nawet jeśli nie masz jeszcze zaprzyjaźnionego rolnika, który wpuszcza Cię na swoje pole z pustym koszem wiklinowym, jesteś w stanie przetrwać zimę, kupując jedzenie w marketach i na bazarkach. Oczywiście 2 opcja jest bardziej rekomendowana. Wybierając produkty w sklepie sprawdzaj kraj pochodzenia, najlepiej, jeśli będzie to Polska, w ostateczności Europa. Zwracaj też uwagę, na porę. Marzy Ci się sałata w styczniu? Może lepiej kupić szpinak albo jarmuż.
Zapoznaj się z tym super praktycznym i ładnie zrobionym kalendarzem sezonowych produktów.
Bazując na produktach dostępnych w mojej okolicy skonstruowałam danie typu miska, tak zwany bowl. Jego przygotowanie jest proste aczkolwiek trochę czasochłonne. Za to efekt wspaniały. Posiłek jest super zdrowy i pożywny.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- kilka liści jarmużu lub sałaty rzymskiej
- 1 gruszka
- 50 g migdałów
- 1 marchew
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 kalarepy
hummus z buraków
- 2 buraki ugotowane na parze
- 2 łyżki tahini
- sok z 0,5 cytryny
- kumin
- 2 łyżki stołowe oleju konopnego
Przygotowanie:
Warzywa i gruszkę umyć. Marchew, kalarepę, buraki i gruszkę obrać ze skórki. Buraka, marchew oraz kalafiora gotujemy na parze do miękkości. Gruszkę, marchew, kalarepę oraz paprykę kroimy w słupki. Migdały prażymy na suchej patelni.
Ugotowanego buraka blendujemy, dodajemy sok z cytryny, szczyptę kuminu, tahini, sól i pieprz. Mieszamy, po ostygnięciu dodajemy olej konopny.
Danie serwujemy w głębokim naczyniu, wszystkie składniki układając obok siebie. Na wierzchu wysypujemy migdały obok nakładamy kilka łyżek buraczanego hummusu.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl