Tak naprawdę jest to bowl z pieczoną marchwią, sałatą rzymską, kaszą pęczak, kawałkami awokado i kalarepki z pestkami granatu i prażonymi nasionami konopi. Chyba nawet udało się stworzyć do tego mój autorski sos z białkiem konopnym. Danie typu „miska” bezwzględnie skradło moje serce. Bowl jest furtką do ciekawego połączenia wpływów zagraniczych kuchni w zdrowym, lokalnym wydaniu. Po prostu wykorzystujemy sezonowe składniki, które urosły w bliskiej odległości od naszego miejsca zamieszkania łącząc je z lekko orientalnymi dodatkami i sosami.
Po drugie, danie to wyróżnia bogactwo składników pokarmowych i kolorów (przypadek, nie sądzę! ;). W takiej formie wszystkie składniki pokarmowe zawarte w żywności przyswaja się o wiele lepiej. Dzieje się tak dlatego, że witaminy najlepiej wchłaniają się z tłuszczami i mikroelementami, dla których do wchłaniania niezbędne jest białko, węglowodany i witaminy. Także wszystko w pakiecie! Do tego mamy też kwasy omega oraz białko konopne zawierające pełen zestaw 20 aminokwasów białkowych. Jest super!
Przepis na bowla z pieczoną marchwią, awokado i prażonymi nasionami konopi
Składniki:
- 200 g kasy pęczak
- 70g nasion konopnych w łupinach
- 1 avokado
- 0,5 granata
- pęczek marchwi
- sałata rzymska
- 1 kalarepka
Sos:
- 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1 łyżeczka białka konopnego
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki harissy lub innej pikantnej pasty
Przygotowanie
Kaszę zagotować. Warzywa i owoce umyć. Kalarepkę, awokado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Marchew posmarować tłuszczem i piec 15 min w temperaturze 220 st C. Granata przekroić i wydobyć pestki. Nasiona konopi uprażyć na suchej patelni prze ok 3 min. Na dnie miski wsypać kilka łyżek ugotowanej, osolonej kaszy (lekko ciepłej) na niej ułożyć liście sałaty, upieczoną marchew i warzywa.
Na górze rozrzucić pestki granatu oraz nasiona konopi. Składniki na sos połączyć w miseczce i wymieszać. Polać zawartość bowla i sosem i zajadać. 🙂
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl