Buraczane cupcakes z truskawkami z dodatkiem masła infuzowanego konopiami

Nie chodzi o żadne walentynki, bo przecież miłość powinniśmy okazywać bliskim bez okazji, wyrażać ją w prozaicznych gestach, w zwykłych, codziennych sytuacjach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby celebrować ją w sposób bardzo wyrazisty, w gorącej, romantycznej, lekko żenującej atmosferze serduszek, róż i zapachu perfum. Szczególnie kiedy jesteś sam / sama, możesz potraktować to święto jako dodatkową okazję by wyrazić miłości do samego siebie. Bo jeśli nie damy jej sobie to z pewnością będzie nam ciężko dzielić się nią z innymi. A jaki wyraz samo-miłości upodobała sobie autorka tego bloga? 🙂 Podaruj coś pysznego swojemu brzuszkowi, coś co dodatkowo odżywi twoje ciało, a ono odpowie Ci radością, da siłę i witalność byś mógł cieszyć się życiem.

Moje bezpieczne, domowe słodycze to najlepsza opcja dla wszystkich, którym zależy na własnym zdrowiu. Dlaczego mówię, że to forma wyrażenia miłości do siebie? Bo dokonujesz dobrego dla siebie wyboru, kiedy decydujesz się na domową przekąskę, deser, rezygnujesz z łatwej ale kosztownej dla ogólnego zdrowia opcji zjedzenia sklepowego produktu, który jak wiemy ma wiele za uszami. Decydujesz się kupić produkty, ugotować dla siebie, dla innych, podejmujesz to staranie w imię miłości. Czy to nie jest jej najwspanialszy wymiar?

Moje domowe cupcakes zatroszczą się o twój brzuszek oraz twoje samopoczucie. Ich podstawa, czyli muffinka powstała na bazie puree z buraków i mąki owsianej, krem składa się z mleczka kokosowego, truskawek oraz agaru i został wzbogacony masłem infuzowanym konopiami. Jeśli chodzi o zawartość kannabinoidów, tym razem postawiłam na balans, czyli proporcję 1:1 THC i CBD (około 5:5 mg na 1 muffinkę) dzięki której uzyskałam łagodny efekt rozluźnienia, pobudzenia zmysłów, spokoju i radości bez mocnego pobudzania czy euforii. Jeśli posiadasz domowe masło konopne bogate w THC, dodaj w przepisie kilka kropel olejku CBD odpowiadających dawce THC w twoim maśle, by je zrównoważyć.

Przepis na buraczane pancakes z truskawkami z dodatkiem masła infuzowanego konopiami

Składniki na muffinki:

  • 3 małe buraki (pieczone lub gotowane na parze)
  • 1 szklanka mąki owsianej lub orkiszowej
  • 2 jajka (w opcji wege 2 łyżki namoczonych nasion babki płesznik)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5-6 daktyli

Składniki na krem:

  • 150g gęstego mleczka kokosowego pełnotłustego
  • 4 truskawki
  • 1 łyżka koncentratu barszczu
  • masło infuzowane konopiami (3-5 łyżeczek, w zależności od mocy masła)
  • agar

Przygotowanie:

Buraki obrać, daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Buraki i daktyle zblendować z olejem kokosowym na krem, dodać przesianą przez sito mąkę, jajka, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć w formie na muffiny i piec w tem 180 st C przez 30 -40 min.

Mleczko kokosowe ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Truskawki, koncentrat barszczu, masło konopne zblendować na krem, połączyć z mleczkiem, dokładnie wymieszać, dodać agar aktywowany według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do lodówki na 30 min.

Na schłodzone muffinki wykładamy porcję kremu (na każdej muffince powinna być podobna porcja – dzięki temu wszędzie będzie podobna dawka kannabinoidów) dekorujemy truskawką.

—————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top