Zdrowy fast food? Nie. Zdrowy slow food. Tak 😉 Przygotowanie tego burgera nie jest w cale fast, trwa dłuższą chwilę, do tego trzeba też poświęcić czas na zrobienie dressingu, wypłukać i ładnie pokroić warzywa, poszukać dobrego pieczywa lub nawet samemu upiec bułkę jeśli nie je się glutenu. Nie jest to wzorowy posiłek, o nie! Jednak daleko mu do ulicznego burgera z okrutnymi dodatkami w nim zawartymi. Przewagą twojego domowego, konopnego burgera jest bogactwo pełnowartościowego białka, dzięki zastosowaniu nasion konopi. Do tego surowe warzywa bogate w bioflawonoidy, witaminy i minerały, sosik na bazie tachini i majonezu (moje ostatnie odkrycie!) i masz swój kompromisowy comfort food, który nie odbierze Ci zdrowia 😉
Zaczynamy!
Przepis na konopne burgery:
Składniki
- 2 szklanki puree z batatów
- 3/4 szklanki nasion konopi łuskanych
- 0,5 szklanki drobno posiekanego pora
- 2 cebule dymki posiekane
- 1 marchewka starta na tarce
- pół szklanki płatków jaglanych, ryżowych lub owsianych, najlepiej zmienionych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- świeży lub suszony koperek
- sól i pieprz do smaku
Do bułki dodaję
- plasterki świeżego ogórka bio
- plasterki pomidora
- kilka liści sałaty bio
Sos
- 2 łyżeczki tahini
- 1 łyżka majonezu (może być wegański)
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina wody jak będzie za gęste
- pieprz cayenne
Przygotowanie
Bataty umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki, upiec w temp 200 st C obtoczone w tłuszczu przez ok 15 min lub ugotować na parze do miękkości. Zblendować na krem. Pozostałe warzywa umyć, obrać pokroić drobno, marchew zetrzeć na tarce. W misce łączymy krem z batatów z poszatkowanymi warzywami, dodajemy olej, nasiona konopi, płatki i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż wyrobi się masa, może być lekko kleista, wtedy uformowane burgery możemy dodatkowo obtoczyć w płatkach. Smażymy na głębokim oleju (kokosowym najlepiej) aż burgery się zarumienią i będą z wierzchu chrupiące.
Usmażone burgery kładziemy na ręczniki papierowe na 10 min. Składniki sosu mieszkamy dokładnie w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przekrojonej bułce (można wcześniej ją lekko podpiec) układamy kolejno od spodu, sos, burgera, sos, sałatę i na górze warzywa. Przykrywamy całość 2 częścią bułki i gotowe 🙂
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl