Burger konopny

utworzone przez | kw. 13, 2018

Zdrowy fast food? Nie. Zdrowy slow food. Tak 😉 Przygotowanie tego burgera nie jest w cale fast, trwa dłuższą chwilę, do tego trzeba też poświęcić czas na zrobienie dressingu, wypłukać i ładnie pokroić warzywa, poszukać dobrego pieczywa lub nawet samemu upiec bułkę jeśli nie je się glutenu. Nie jest to wzorowy posiłek, o nie! Jednak daleko mu do ulicznego burgera z okrutnymi dodatkami w nim zawartymi. Przewagą twojego domowego, konopnego burgera jest bogactwo pełnowartościowego białka, dzięki zastosowaniu nasion konopi. Do tego surowe warzywa bogate w bioflawonoidy, witaminy i minerały, sosik na bazie tachini i majonezu (moje ostatnie odkrycie!) i masz swój kompromisowy comfort food, który nie odbierze Ci zdrowia 😉

_MG_9315

Zaczynamy!

Przepis na konopne burgery:

Składniki

  • 2 szklanki puree z batatów
  • 3/4 szklanki nasion konopi łuskanych
  • 0,5 szklanki drobno posiekanego pora
  • 2 cebule dymki posiekane
  • 1 marchewka starta na tarce
  • pół szklanki płatków jaglanych, ryżowych lub owsianych, najlepiej zmienionych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • świeży lub suszony koperek
  • sól i pieprz do smaku

Do bułki dodaję

  • plasterki świeżego ogórka bio
  • plasterki pomidora
  • kilka liści sałaty bio

Sos

  • 2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżka majonezu (może być wegański)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina wody jak będzie za gęste
  • pieprz cayenne

_MG_9323

Przygotowanie

Bataty umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki, upiec w temp 200 st C obtoczone w tłuszczu przez ok 15 min lub ugotować na parze do miękkości. Zblendować na krem. Pozostałe warzywa umyć, obrać pokroić drobno, marchew zetrzeć na tarce. W misce łączymy krem z batatów z poszatkowanymi warzywami, dodajemy olej, nasiona konopi, płatki i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż wyrobi się masa, może być lekko kleista, wtedy uformowane burgery możemy dodatkowo obtoczyć w płatkach. Smażymy na głębokim oleju (kokosowym najlepiej) aż burgery się zarumienią i będą z wierzchu chrupiące.

konopny-burger

Usmażone burgery kładziemy na ręczniki papierowe na 10 min. Składniki sosu mieszkamy dokładnie w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przekrojonej bułce (można wcześniej ją lekko podpiec) układamy kolejno od spodu, sos, burgera, sos, sałatę i na górze warzywa. Przykrywamy całość 2 częścią bułki i gotowe 🙂

_MG_9326


 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu