Chlebek bananowy z kremem kakaowym infuzowanym THC

Jak odpowiednio podjąć gości (na przykład teściów) na popołudniową herbatkę nie wstydząc się o swój wypiek? Oczywiście z przymrużeniem oka, bo nikt nie każe Ci piec ciasta za każdym razem, gdy ktoś wpada z wizytą do Ciebie do domu. Nie zaszkodzi jednak nieco się postarać gdy odwiedzają nas rodzice lub krewni, jednocześnie oszczędzając sobie czasu i stresu. Mój niezawodny wypiek, który zawsze się udaje, czyli bananowy chlebek, w wersji na bogato, przypominającej tort, wjechał obok herbaty i aż się wszystkim zabłyszczały oczy. Nikt się na Ciebie nie pogniewa, jeśli do kremowej masy kakaowej dodasz odrobinę ekstraktu z konopi.

Sekretem tego wypieku jest odpowiednia proporcja składników suchych, jak mąki, oraz mokrych, czyli jogurtu, oleju i octu. Nie ma tutaj większej filozofii, składniki trzeba dokładnie odmierzyć, dodać w odpowiedniej kolejności i chlebek robi się sam :). Dobry proszek do pieczenia bez problemu uniesie ciasto, a jeśli dodatkowo dodasz sodę i ocet, nie ma szans by zrobił się zakalec. W tym przepisie dodałam orzechy włoskie, Ty możesz dodać inne, wedle uznania, nie przekraczaj tylko wagi 40g bo wtedy ciasto może być za ciężkie i może zrobić się zakalec. Sekretny składnik, czyli konopną infuzję z THC dodałam do kremu, nie do ciasta, by zachować wszystkie właściwości mojego ekstraktu (kannabinoidy, terpeny, które są wrażliwe na wysokie temperatury).

Przepis na chlebek bananowy z kremem kakaowym infuzowanym THC

Składniki na chlebek bananowy:

  • 3 dojrzałe, duże banany (lub 4 mniejsze)
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • 150 g jogurtu kokosowego (lub innego)
  • 3 łyżki erytrytolu lub 4 cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki płynnego oleju roślinnego (np słonecznikowego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 40g orzechów włoskich (lub innych)
  • 3 figi lub inne owoce do dekoracji

Składniki na krem kakaowy:

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Banany rozgnieć widelcem na gładką, papkę, przełóż ją do miski i dodaj pozostałe płynne składniki: jogurt kokosowy, olej, ocet, mleko roślinne i jajko, jeśli przygotowujesz taką wersję ciasta. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, erytrytol lub cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. Posiekaj orzechy i dodaj do składników suchych, wymieszaj.
  2. Foremkę na ciasto (u mnie keksówka 12×26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki na ciasto. Masa powinna być płynna i luźna dzięki działaniu proszku, sody i octu (mogą pojawić się małe bąbelki). Wlej masę do foremki i wstaw ciasto od razu do piekarnika.Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 40-45 min.
  3. Gotowy chlebek możesz pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5-10 min lub wyjąć od razu – mój nie opadł po natychmiastowym wyjęciu. Po wyjęciu z piekarnika pozwól mu nieco ostygnąć w foremce.
  4. Składniki na krem umieszczamy w wysokim naczyniu i przy użyciu miksera ręcznego lub robota kuchenne ukręcamy je na gładki krem. Masę nakładamy na w pełni ostygnięty chlebek i dekorujemy kawałkami fig.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top