Świąteczne wypieki spędzają Ci sen z powiek? A co, jeśli istnieje ciasto idealne. Ciasto, którego nie da się zepsuć. Ciasto, które z zakalcem będzie jeszcze smaczniejsze. Ciasto, które możesz przygotować intuicyjnie, wsypać trochę więcej mąki lub masła i nic absolutnie nic się nie stanie. Ponieważ polane czekoladą i tak będzie smakować wyśmienicie a dodatek bakalii sprawi, ze nabierze bardzo świątecznego charakteru. Oto idealny przepis na świąteczne ciasto dla zabieganych. Z konopnym akcentem, który ukoi nerwy.
Chlebek dyniowy to wypiek rodzaju ciasta mokrego, mniej napowietrzonego niż klasyczny chleb, ale za to o bardzo bogatej konsystencji i przede wszystkim – nieziemsko kremowego. Osobiście upodobałam sobie tą wersję mokrego, kleisto – kremowego ciasta, które jednak posiada pewną pulchność (do przepisu dodaje się odrobinę proszku do pieczenia). Obecność puree z dyni determinuje wysoki stopień nawilżenia i mniejsze napowietrzenie, ale zupełnie bym się tym nie przejmowała, w końcu ciasto ma smakować a nie tylko wyglądać, a to smakuje wybornie.
Jak włączyć CBD do ciasta?
Jeśli obserwujecie moje kanały social media to możliwe, że już wiecie o tym, że jestem sceptykiem, jeśli chodzi o dodawanie ekstraktu konopnego bezpośrednio do ciasta poddawanego obróbce termicznej. W tym konkretnym przypadku akurat temperatura pieczenia 180 st. C nie spowodowałaby dużej straty substancji aktywnych, ale generalnie unikam poddawania olejków CBD czy THC ponownej obróbce termicznej z wielu powodów (utrata terpenów, degradacja THC do CBN co zwiększa apetyt i powoduje senność). Lepszym rozwiązaniem jest dodanie olejku konopnego do polewy, której nie poddajemy obróbce termicznej przez dłuższy czas, tym samym zachowujemy wszystkie walory naszego ekstraktu.
Przepis na chlebek dyniowy z bakaliami i polewą czekoladową z CBD
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka puree z dyni
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 5 daktyli
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego pełnotłustego
- 100 g masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 garści wybranych bakalii (u mnie migdały, rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nasiona konopne w łuskach)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
- 150 g rozpuszczonej czekolady (u mnie rozpuścił się czekoladowy mikołaj)
- 4-5 łyżek mleczka kokosowego
- 1 -2 łyżeczki kakao
- 1-2 łyżki olejku CBD / masła konopnego
Przygotowanie
Składniki mokre na ciasto (dynia, daktyle, jajko, mleczko, rozpuszczone masło) blenduj do otrzymania pulchnej, jednolitej masy. W 2 misce połącz mąki, proszek do pieczenia, bakalie, cukier, cynamon i wymieszaj. Dodaj mokrą masę i wymieszaj. Gdyby okazała się za gęsta dodaj wody i wymieszaj. Przełóż ciasto do formy na chlebek wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180 st. C przez 40 min. Wyciągnij i odstaw do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj pozostałe składniki energicznie mieszając do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Polej nią ostygnięte ciasto. Odstaw na 2h do lodówki. Gotowe!