Nie tylko w czasie upałów, chociaż to latem chłodnik smakuje nam najlepiej. Możesz potraktować go jako wykwintną przystawkę. To doskonała alternatywa dla zupy, która zapewni potrzebne w ciągu dnia nawodnienie i dostarczy składników mineralnych. Jeśli jego bazą będzie zdrowy jogurt, dodatkowo zadba o prawidłową pracę naszych jelit.
Latem unikam gotowania jak ognia, a stanie w kuchni sprowadza się do minimum aby tylko przygotować coś na szybko do jedzenia. Nie oznacza to, że nie można wyczarować czegoś pysznego, wręcz przeciwnie. Jeśli kiedykolwiek próbowaliście buraczanego chłodniczka na bazie jogurtu, to z pewności dobrze go zapamiętaliście, bowiem jest to bezdyskusyjny klasyk. W mojej wersji chłodnik został wzbogacony odrobiną starego ogórka, dużą ilością świeżego koperku, czosnku i kilkoma łyżkami łuskanych nasion konopi. W takim połączeniu miseczka tego chłodniku będzie nie tylko sycącym posiłkiem bogatym w białko, witaminy, minerały ale też ukojeniem dla naszych spracowanych kiszek.
Przepis na wegański chłodnik z burakiem i nasionami konopi
Składniki:
- 150 ml jogurtu wegańskiego (ja używam konopnego lub kokosowego)
- 1 duży burak ugotowany
- 1 ogórek
- 3 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Buraka i ogórka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dymkę posiekać, podsmażyć na patelni do miękkości. Składniki połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, nasiona konopi i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i serwować od razu w małych miseczkach.
——————————————————————————————————————–
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl