Nie wiem czy bardziej kocham to ciasto za jego smak, czy za to, co zwiastuje? Wiosenne, drożdżowe ciasto z rabarbarem to zapowiedź nadchodzących, ciepłych dni, zapowiedź lata. Aktualna pora roku ma nam jednak do zaoferowania znacznie więcej niż tylko ciepło, na przykład: dłuższe dni, więcej słońca, budzącą się do życia przyrodę, czyli doskonałe okoliczności do małych i większych wycieczek przyrodniczych. Gdziekolwiek się wybierasz, do parku, na przejeżdżę rowerem po lesie, czy na piknik nad rzeką, musisz koniecznie zabrać ze sobą to wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką CBD. Jego smak pobudzi przyjemnie kubki smakowe, a zwartość CBD pomoże się odprężyć i rozkoszować otaczającą przyrodą. Absolutna rewelacja!
Ciasta drożdżowe to był zawsze specjał mojej babci. Była w tej dziedzinie mistrzynią, miała taki zeszycik z recepturami, który trzymała w szufladzie, mimo tego iż do późnej starości znała wszystkie przepisy na pamięć. Jej drożdżowe ciasto z rabarbarem, zawsze będzie dla mnie miłym wspomnieniem wakacji u dziadków, czasu spędzonego na wsi, blisko przyrody i zwierząt (dziadzio miał w klatce króliki, które karmiłam, tylko nie wiedziałam dlaczego je tam trzyma…). 🙁 Potem na jakiś czas musiałam zapomnieć o drożdżowych wypiekach, gdyż mój stan zdrowia, szczególnie moich jelit, wołał o pomstę do nieba za każdym razem, gdy wzięłam kilka gryzów takiego ciasta. Dziś mogę powoli zacząć wprowadzać do mojego jadłospisu pokarmy, których kiedyś mój organizm nie do końca tolerował, dlatego nie dziwcie się faktem, że zjadłam prawie całą blaszkę tego niesamowitego wypieku. <3 Było super.
Aby tak zupełnie nie popaść w kulinarne zwyrolstwo, trzymam się i już zawsze będę, pewnych reguł dotyczących jakości składników. Nie dodaję do posiłków za dużo cukru, nie mam takiej potrzeby i was też namawiam do jego ograniczenia. Nie stosuję też cukrów rafinowanych, które obciążają wątrobę i powodują skoki poziomu glukozy we krwii, stawiam na cukier nierafinowany, np z kwiatków kokosa albo miód. Stosuję wyłącznie organiczne mąki i to też nie wszystkie, zamiast mąki pszennej czy żytniej używam starszej odmiany, czyli orkiszowej, której gluten jest przeze mnie znacznie lepiej tolerowany. Jeśli zastąpienie pszennej nie jest w pełni możliwe, robię mieszanki z orkiszową w różnych proporcjach. Stosuję też inne mąki, na przykład organiczne mąki gryczane, ryżowe, jaglane, z tapioki czy ziemniaczane. Są pozbawione glutenu. No i oczywiście mąkę konopną, tylko w innych przepisach. Doskonałym równoważnikiem pro zapalnego potencjału mąki i cukru w tym przepisie jest dodanie do ciasta CBD, składnika konopi o silnym działaniu antyzapalnym a także stabilizującym poziom cukru we krwi. Nie tylko CBD ale też rabarbar, szczególe ten z organicznej uprawy, ma działanie antyutleniające i antyzapalne. Dodatkowo zawarte w pieczonej roślinie polifenole – rapontygeniny, mają działanie antyrakowe.
Przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką CBD
Składniki na formę 35 x22 cm:
- 100 g organicznej mąki pszennej typ 500
- 300 g organicznej mąki orkiszowej typ 550
- 50 g organicznej maki ryżowej
- 50 g organicznej mąki kukurydzianej
- 150 g nierafinowanego cukru z kwiatów kokosa
- 3 duże jajka, lekko roztrzepane
- 250 ml letniego mleka owsianego lub kokosowego
- szczypta soli
- pół szklanki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych
- 500 g rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (ja go obieram, ale nie jest to konieczne)
Kruszonka:
- 180 g organicznej mąki orkiszowej typ 550
- 100 g nierafinowanego cukru z kwiatów kokosa (może być 50/ 50 z ksylitolem)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g roztopionego masła klarowanego
- 1 łyżeczka olejku CBD
Przygotowanie:
Połącz mąki i przesiej je przez sito. Umieść w misie miksera, zrób dołek, wkrusz do niego drożdże zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem i odstaw pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie dodaj sól, roztrzepane jajka, przestudzone masło (lub olej) i zmiksuj ciasto mikserem do połączenia składników. Ponownie przykryj ciasto ściereczką, odstaw do podwojenia objętości na około 2 godziny. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Połącz składniki w naczyniu tak by powstały większe grudki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. Na ciasto wyłóż równo rabarbar, posyp kruszonką, przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto włóż do zimnego piekarnika a piekarnik rozgrzej do 165ºC (bez termoobiegu) i piecz przez około 50-60 minut, do suchego patyczka i zarumienienia kruszonki. Po tym czasie wyłączy piekarnik, zostawić w nim ciasto do wystudzenia.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl
0 komentarzy