Cześć z tej strony Duszek Buszek. Witam was w moim pierwszym poście o przy okazji zapraszam na serię moim przepisów na łamach bloga Smiling Spoon. Przepisy będą poświęcone wykorzystaniu rekreacyjnej marihuany w kuchni, dlatego zapnijcie pasy i przygotujcie się na odlotowe smaki, soczyste, tłuste i trochę niegrzeczne (w porównaniu do innych przepisów na tym blogu) receptury. Kilka słów o mnie: jestem amatorem zioła z wieloletnim starzem, zaś gotowanie to jeden z najważniejszych aspektów mojego życia (gotuję codziennie!). Od wielu lat przygotowuję receptury z cannabis, jest to doskonała forma przyswajania THC, a przy okazji nieporównywalnie przyjemniejsza, bo czy może być coś lepszego niż pyszne jedzonko po których czujemy się jak w niebie „dosłownie”? Zapraszam was do świata marihuany w kuchni.
————————————————————————————————————————————–
Oddaj się totalnej rozkoszy, która zaprowadzi Cię do świata fantazji i radości. Poznaj przepis na niesamowicie prostą i obłędnie pyszną czekoladową tartę z dodatkiem marihuany.
Przepis na czekoladową tartę trzywarstwową z masłem z marihuany
(blaszka o średnicy 17 cm)
Spód:
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 250g masła
- 2 łyżki sezamu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 3-4 łyżek stołowych dobrego masło orzechowego
- 3-4 łyżek stołowych wybranej konfitury (koniecznie kwaśnej) w przepisie została użyta konfitura malinowa
- 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
- zmielone orzechy do posypania
- kilka łyżeczek masła z marihuany
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć w dużej misce i zagnieść wszystko razem do otrzymania jednolitej masy. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce do pieczenia. Piekarnik na 200 st C, w tym czasie ponakłuwać ciasto widelcem i piec przez 30 min.
Ostudzony spód pokrywamy warstwą masła orzechowego i odstawiamy do lodówki na około 20-30 minut.
Na ostudzoną warstwę nakładamy konfiturę i ponownie umieszczamy na 20 minut w lodówce. W tym czasie szykujemy czekoladę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło z marihuany oraz olej kokosowy, dodajemy miód i mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wylewamy masę na górę tarty.
Odstawiamy na 10 min i posypujemy pokruszonymi orzechami. Ciasto umieszczamy w lodówce na 30-40 min. Po tym czacie ciasto jest już gotowe. Pamiętajcie o bezpiecznym dawkowaniu THC!
BONG APETIT!
Wasz Buszek Duszek
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl