Czekoladowe ciastka to te z kategorii obłędnych. Nie dość, że chrupiące i orzechowe to jeszcze z kawałkami czekolady i z dodatkiem kakao. Ich atrakcyjność dodatkowo podnosi dodatek aromatycznego masła z marihuany, dlatego jeśli chcesz nacieszyć się tymi ciastkami, nie dawaj go za dużo do tego przepisu. Gwarantuję Ci, że nie poprzestaniesz na jednym. Poznaj mój przepis na czekoladowe ciastka z marihuaną (THC).
Jak szybko zrobić ciastka z marihuaną (thc)?
W moich recepturach wykorzystujących konopne infuzje włączam produkty konopne w formie masła, oleju czy przyprawy, które zazwyczaj mam przygotowane dużo wcześniej. W przepisie na ciastka użyłam masła z konopi indyjskich według tego przepisu. Przygotowując ciastka wykorzystuję standardowy przepis zastępując część tłuszczu masłem z THC. Ot cała filozofia. Natomiast to, ile tego masła dodać aby było dobrze 🙂 – o tym decyduję na podstawie obliczeń potencji mojego ekstraktu. To bardzo ważne, by wiedzieć ile mg THC znajduje się w jednej łyżce stołowej lub 1 g naszego masła, bowiem wtedy będziemy mogli odmierzyć dokładną ilość tetrahydrokannabinolu w naszych ciastkach. Najlepiej skorzystać z mojego bezpłatnego kalkulatora dawkowania THC i CBD, który sam policzy jaka jest potencja masła.
Przepis na czekoladowe ciastka z marihuaną (thc)
Składniki:
- 150 g masła
- 50g masła konopnego
- 100 g erythrytolu lub cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 320 g mąki orkiszowej BIO
- 60 g ciemnego kakao
- 1 płaska łyżka masła orzechowego lub tahini
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g groszków czekoladowych lub (posiekane 80 g czekolady mlecznej, 40 g gorzkiej)
- 80 g posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie)
Przygotowanie
Miękkie masło miksujemy z erythrytolem przez 1-2 minuty aż masa zrobi się puszysta. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. i dodajemy masło orzechowe lub tahini (1 płaska łyżka). Całość lekko mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Dodajemy groszki czekoladowe oraz orzechy i zagniatamy dłonią gładkie ciasto. Formujemy ciasteczka i układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w temp.180 stopni (góra-dół).
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl