Czekoladowe ciasto z cukinii z białkiem konopnym

Kiedyś moją domeną były głównie wytrawne dania. Zmieniło się to jednak w okresie, kiedy chorowałam na hashimoto z insulinoopornością w pakiecie – wtedy nauczyłam się robić zdrowe desery i tak już zostało. No oprócz schorzeń, bo po nich śladu już nie ma 🙂 Dzisiaj jestem zapaloną fanką zdrowych deserów i ciast, nawet tych bezglutenowych oraz wegańskich, czyli bez nabiału czy laktozy. Takie właśnie jest moje ciasto czekoladowe z cukinii, urzekająco wilgotne, mocno czekoladowe, przy tym lekkie, aksamitne i mega zdrowe. Musisz koniecznie spróbować tego przepisu!

Jak dodawać białko konopne do ciast

Konopna proteina to produkt powstały z odtłuszczonych nasion konopi. W dalszym ciągu jednak znajdziemy w nim sporą porcję tłuszczu ale też doskonale przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Z tego względu białko konopne nie powinno być poddawane obróbce termicznej lub, poddawane w niewielkim stopniu w niskich temperaturach, by nie doprowadzić do utlenienia się owych kwasów tłuszczowych. Są to tłuszcze z 3 rodzin kwasów: omega 3, omega 6 i omega 9. W moim przepisie białko konopne nie jest składnikiem ciasta, zostało dodane do polewy, która nie była w żaden sposób podgrzewana. Dzięki temu zachowałam wszystkie prozdrowotne właściwości tego produktu a moje ciasto zostało wzbogacone o cenne kwasy tłuszczowe, witaminy, mikroelementy i aminokwasy. Poleca Ci dodawać białko konopne na zimno do jogurtów, sosów, lodów, kremów do ciasta, past kanapkowych czy smoothies.

W tym przepisie użyłam białko konopnej od marki Kombinat Konopny.
Jeśli chcielibyście kupić sobie dobre białko konopne – skorzystajcie z mojego kodu rabatowego na zakupy w ich sklepie, dostaniecie 20% rabatu na wszystkie produkty.

KOD: smilingspoon

Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii z białkiem konopnym

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 -2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleczka kokosowego pełnotłustego
  • 4 łyżki cukru brązowego surowego
  • 5 łyżek mąki gryczanej (może być pszenna, orkiszowa)
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki białka konopnego
  • 0,5 szklanki surowego oleju kokosowego
  • rozdrobnione orzechy włoskie 2 garści (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych okach. Siemię lniane zalać odrobiną wrzątku i odstawić do zgęstnienia. Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier i mieszać do połączenia składników. W dużej misie połączyć startą cukinie, czekoladę z olejem (3 łyżki) i cukrem, dodać mąkę, wiórki, proszek do pieczenia, kakao, 3/4 mleczka kokosowego i glutka z siemienia lnianego. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do blaszki do pieczenia (u mnie średnica 33 cm) i piec w piekarniku nagrzanym na 180 St C przez 30 min. W międzyczasie przygotować polewę: rozpuścić 0,5 tabliczki czekolady, dodać 2 łyżki oleju kokosowego i resztę mleka oraz białko konopne. Mieszać trzepaczką do uzyskania gładkiem, lejącej się masy – jeśli jest za gęsta dodać więcej mleczka, jeśli za rzadka dodać kakao. Ostudzone ciasto polać polewą i wstawić do lodówki na 2h. Ciasto jest gotowe.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top