Uwaga, 4-go dnia zwiększamy dwukrotnie dawkę nadtlenku wodoru! Jeśli przez ostatnie 2 dni po jego podaniu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (wymioty, biegunka, pieczenie przełyku, pokrzywka na twarzy lub innych częściach ciała) mogą świadczyć o uczuleniu na nadtlenek wodoru. Możesz kontynuować detoks jednak nie powinieneś wtedy przyjmować wody utlenionej.
Detoks – dzień pierwszy
7:30 Pobudka
Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15 min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.
W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).
7:45 Alkalizacja
Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.
Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.
Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.
8:15 Śniadanie
Przed zjedzeniem śniadania – 4 krople nadtlenku wodoru 3% na pół szklanki wody.
Na śniadanie jaglanka a z mlekiem konopnym
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki wody
- 1/3 szklanki nasion konopnych łuskanych
- Cynamon
- Wiórki kokosowe
- 1 Jabłko
- Kardamon
Kaszę jaglaną wypłukać, wrzucić do gotującej się wody i gotować 15 minut. Nasiona konopne zalać ½ szklanki wody, miksować blenderem ręcznym aż woda będzie biała a nasiona rozdrobnione. Jabłko umyć, pokroić w drobne kawałki. Mleko razem z kaszą, wiórkami i kawałkami jabłek doprowadzamy do wrzenia, dodajemy starty cynamon i kardamon. Można podawać z 1 łyżką miodu.
10:00 Drugie śniadanie
Przed zjedzeniem śniadania –4 krople nadtlenku wodoru 3% na pół szklanki wody.
Smoothie owocowo – warzywne
Składniki:
- 1 mango
- 1 banan
- 2 kłącza selera naciowego
- Pęczek zielonej pietruszki
- Pestki z jednego granata
- Pół szklanki wody mineralnej
- Płaska łyżeczka spiruliny
- Płaska łyżeczka białka konopnego
Owoce umyć, mango i banana obrać, pokroić w drobne kawałki, granata przekroić, wydobyć pestki. Pietruszkę porządnie wypłukać, oddzielić listki od łodyg, dodać same listki. Zlać wodą, dodać spirulinę i białko konopne, zmiksować w blenderze kielichowym. Spożywać od razu po przyrządzeniu.
Hummus
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej cieciorki
- Olej konopny
- Oliwa z oliwek
- ½ szklanki łuskanych nasion konopi
- Sok z cytryny
- Sezam
- Czosnek
- Zatar
- Kumin w proszku
- Papryka słodka w proszku
- Papryka ostra w proszku
Cieciorkę namoczyć i odstawić na 2h. Po tym czasie godować ziarna do miękkości w osolonej wodzie (2 razy tyle wody ile ciecierzycy) przez około 3h. Na patelni zarumienić sezam razem z przyprawami: kuminem, zatarem i papryką słodka z ostrą, całość prażyć przez około 3 min. Do ugotowanej cieciorki dodaję uprażony sezam z przyprawami, sok z cytryny, 4 łyżki oleju konopnego, nasiona konopi i mielę wszystko w blenderze kielichowym dolewając 1 szklankę lodowatej wody oraz 0,5 szklanki oliwy z oliwek. Spożywać do 3 dni po przyrządzeniu.
13:00 obiad
Przed zjedzeniem – 4 krople nadtlenku wodoru 3% na pół szklanki wody.
Zupa krem brokułowy
Składniki:
- bulion warzywny, jak tutaj >>
- ugotowane na parze brokuły (6-7 różyczek),
- 1 szklanka zielonego groszku (tylko mrożony!!),
- 2 cm korzenia imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- Sól himalajska
- Pieprz świeżo mielony
- Gałka muszkatołowa
- Kozieradka
Zupę przyrządzać w dużym garnku w 3/4 wypełnionym bulionem. Ugotować w min 2 ziemniaki, dodać ugotowane na parze brokuły i zielony groszek, starty korzeń imbiru, ząbki czosnku i miksować wszystko blenderem ręcznym, doprawic solą i pieprzem, gałką, imbirem oraz kozieradką do smaku.
Danie główne:
Makaron konopny z pesto
Składniki:
- makaron konopny
- 4 pomidorki cherry
- ¾ szklanki orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki oleju konopnego
- 2 garści świeżych liści bazylii
- sól morska
- 1 ząbek czosnku
Orzechy sparzyć, bazylię umyć, czosnek obrać, pomidorki umyć. Makaron konopny wrzucić do gotującej się wody, gotować około 6 min, lub tak jak napisano na opakowaniu. Ugotowany i posolony makaron polać odrobiną oleju konopnego. Orzechy, czosnek, bazylię i sól zblendować na gładką pastę dodając olej konopny. Pesto dodać do ugotowanego makaronu. Podawać z cząstkami pomidorków cherry i listkami rukoli.
15:00 podwieczorek
Pomarańcza lub jabłko
18:00 Kolacja
Przed zjedzeniem – 4 krople nadtlenku wodoru 3% na pół szklanki wody.
Pasta z prażonych nasion słonecznika
Składniki:
- 4 duże papryki
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
- 1 ząbek czosnku
- słodka papryka
- garść orzeszków pinii (lub nerkowca)
- Sól morska lub himalajska
- Pieprz świeżo mielony
Paprykę umyć i pokroić w podłużne kawałki, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Paprykę polać oliwą z oliwek, posolić, posypać rozmarynem i pieprzem a następnie zapiekać około 20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu kawałki papryki włożyć do słoika razem z kawałkami czosnku i gałązkami świeżego rozmarynu, zalać oliwą z oliwek, zakręcić szczelnie i odstawić na 1h w temperaturze pokojowej. Po godzinie wyciągnąć zawartość słoika, dodać sparzone orzeszki pinii (mogą być też orzechy nerkowca) i zmiksować wszystko blenderem na gładką pastę. Podawać z waflem ryżowym i bukietem sałat.
20:00 lub później – Zabieg poprawiający nastrój
Zaczynasz czuć objawy odstawienia cukru i glutenu, zrelaksuj swoje ciało i wykonał masaż peelingiem limonkowo – cukrowym.
Składniki:
- cukier brązowy
- sok z 2 limonek
- duża łyżka oleju kokosowego
- łyżka miodu
Połącz składniki w szklanej miseczce i nałóż na umyte i suche ciało. Masuj kolistymi ruchami około 5 – 10 min. Wymasuj także stopy, poświęć po 2 minuty na każdej z nich. Po tym zabiegu nie myj już ciała, powinna na nim pozostać lekko tłusta warstwa.
Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?
Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl