Uwaga, 3-go dnia zwiększamy dawkę nadtlenku wodoru i przyjmujemy go 4 razy dziennie! Jeśli przez ostatnie 2 dni po jego podaniu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (wymioty, biegunka, pieczenie przełyku, pokrzywka na twarzy lub innych częściach ciała) mogą świadczyć o uczuleniu na nadtlenek wodoru. Możesz kontynuować detoks jednak nie powinieneś wtedy przyjmować wody utlenionej.
Detoks – dzień pierwszy
7:30 Pobudka
Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15 min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.
W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).
7:45 Alkalizacja
Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.
Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.
Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.
8:15 Śniadanie
Przed zjedzeniem śniadania – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.
Na śniadanie owsianka z migdałami
Składniki:
- 1/3 szklanki migdałów
- ½ szklanki wody
- 1/3 szklanki płatków owsianych lub jaglanych
- Cynamon
- Wiórki kokosowe
- Kakao
- Rodzynki
- Łyżka miodu
Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki, zalać wodą i miksować do uzyskania mleka. Mleko razem z kawałkami migdałów doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki owsiane lub jaglane, cynamon, kakao, rodzynki i dokładnie wymieszać podgrzewając na małym ogniu. Zdjąć z ognia, podawać z łyżką miodu.
10:00 Drugie śniadanie
Uwaga: Przed zjedzeniem drugiego śniadania – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.
Smoothie owocowo – warzywne
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 awokado
- Zielona pietruszka
- ¼ ananasa
- Pół szklanki wody mineralnej
- Płaska łyżeczka spiruliny
- Płaska łyżeczka białka konopnego
Produkty umyć, pokroić w drobne kawałki, dodać spirulinę i białko konopne, zmiksować w blenderze kielichowym z odrobiną wody.
Sałatka szpinakowa z brązową soczewicą i pieczoną papryką
Składniki:
- Liście szpinaku baby
- ½ szklanki soczewicy brązowej
- 1 papryka
- Sól morska lub himalajska
- Sok z 1 limonki
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- Świeży koperek
Soczewicę opłukać, zalać wodą (około 2,5 cm ponad poziom soczewicy) gotować przez 20 min do miękkości. Paprykę i szpinak umyć, paprykę pokroić na większe kawałki, posolić i piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 min. Na liściach szpinaku układać kawałki papryki oraz soczewicę. Polać obficie dresingiem (sok z 1 limonki, wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka pasty tahini, drobno posiekany koperek).
13:00 obiad
Przed zjedzeniem – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na stołową łyżkę wody.
Zupa miso
Składniki:
bulion rybno- warzywny, lub oryginalny dashi
- 3 marchewki
- 1/2 pora
- 1 seler
- 2 pietruszki
- ryba z łbem, lub opcjonalnie krewetki w pancerzu, kawałki wędzonych ryb, lub wszystko na raz
do bulionu :
- pasta miso (1 łyżka na osobę)
- glony wakame lub arame
- dymka
- ser tofu
Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por, cebula) umyć, obrać, pokroić w większe kawałki, oraz całą rybę / łeb rybi lub ewentualnie krewetki w pancerzach należy wrzucić na gotującą się wodę i gotować przez co najmniej godzinę. Po ugotowaniu wyciągnąć warzywa i ryby zostawiając sam płyn i dodać pastę miso (około 4 łyżki), robić to do momentu, aż zupa będzie mętna i osiągnie kolor bladożółty. Do zupy dodać także glony wakame, które należy wcześniej namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie, do momentu uzyskania przez nie miękkości. Po dodaniu glonów i pasty miso zupy już nie gotujemy, ponieważ zupa straciłaby wtedy swoje korzystne dla organizmu właściwości, powinna też być spożyta od razu po przyrządzeniu. Podawać w małych miseczkach z dodatkiem kostek sera tofu oraz kawałków dymki.
Danie główne:
Roladki z bakłażana z dynią i kaszą gryczaną
Składniki:
- szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni
- 1 szklanka kaszy gryczanej nieprażonej
- 1 bakłażan
- 1 mała cebula
- 3 pieczarki
- sos sojowy
- 1 ząbek czosnku
- tymianek
- olej sezamowy
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz młotkowany
Dynię cebulą i pieczarkami umyć, pokroić w małe kwadraciki. Smażyć na patelni dodając sos sojowy, odrobinę tymianku i wyciśnięty ząbek czosnku. W międzyczasie ugotować 1 kubek kaszy gryczanej w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodać kaszę do farszu na patelni, dolać odrobinę wody i oleju sezamowego. Dokładnie wymieszać farsz i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, zawinąć w nie farsz z kaszy oraz dyni. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 10 – 15 min w temperaturze 160 °C . Podawać je ze świeżą natką pietruszki polane oliwą z oliwek.
15:00 Podwieczorek
Pomarańcza lub jabłko
18:00 Kolacja
Przed zjedzeniem – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.
Buraczane pancakes z mąki konopnej
Składniki:
- 3 buraki
- ¾ szklanki maki konopnej
- ¼ szklanki mąki pszennej
- jajko kurze
- woda
- sól morska lub himalajska
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka miodu, sok z połówki cytryny,
- 1 łyżka oleju sezamowego
Buraki umyć, zmiksować na pastę w blenderze, przełożyć do oddzielnego naczynia. Dodać mąkę konopną i pszenną, jajko i wodę mieszając do uzyskania masy o konsystencji gęstego sosu. Patelnie rozgrzać z odrobiną oleju, masę na Pancakes nakładać większą łyżką nalewając ją od góry, dzięki temu pancakes będą okrągłe. Pancakes podsmażyć z obu stron i odstawić na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu. Podawać w towarzystwie świeżych ziół i sosu (1 wyciśnięty ząbek czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka miodu, sok z połówki cytryny, 1 łyżka oleju sezamowego).
20:00 lub później Zabieg detoksykujący skórę
Olej konopny wymieszaj z 1 łyżką miodu, sokiem z cytryny i solą morską. Nałóż na całe ciało i delikatnie masuj przez około 5 – 10 minut. Spłucz wodą i delikatnie osusz ciało ręcznikiem.
Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?
Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl