Domowe tacos kukurydziano konopne

Mąka konopna to doskonały dodatek do każdego ciasta. Ale jest to dodatek, a nie główny jego składnik. Ze względu na jej fakturę, mąka ta się nadaje się na bazę ciasta, nie posiada bowiem glutenu, więc nie ma właściwości spajających. Do tego jest często słabo zmielona, wymaga domielania i niestety bywa gorzka (jeśli była przechowywana w miejscach, gdzie jest za ciepło). Istnieje jednak kilka ważnych powodów, by mimo tych wad włączyć ją do waszego jadłospisu, szczególnie jeśli pragniecie uzdrawiać swoje ciało serwując sobie pyszne jedzenie.

Mąka konopna cechuje się wysoką zawartością cynku, potasu, magnezu, żelaza oraz wapnia, posiada także sporo białka jak na mąkę (20-30%). W znacznym stopniu przyspiesza metabolizm, gdyż posiada nie tylko błonnik rozpuszczalny ale, też nierozpuszczalny (łącznie około 30-40%). Jest bardzo łatwa do trawienia – wręcz przyśpiesz metabolizm, co dla osób z problemami gastrycznymi jest bardzo istotne. Jest również polecana dla osób z cukrzycą, gdyż pomaga ustabilizować poziom insuliny we krwi. Zwarte w niej aminokwasy będą wspierać naszą odporność, układ nerwowy a także układ kostny. Nie ma żadnych przeciwskazań dotyczących spożywania mąki, jednak musimy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej proporcji naszego ciasta (mając także na uwadze fakt, że mąka ma kolor ciemnobrązowy, orzechowy aromat i mocno barwi ciasto). Najlepsze proporcje w przypadku wypieków czy dań z mąką pszenną wynoszą 10-20% mąki konopnej i reszta mąki pszennej / żytniej. W przypadku ciast bezglutenowych nie dawałabym więcej niż 10% mąki konopnej, gdyż musimy dbać o kleistość wyrobu.

Przygotowując domowe tacos użyłam 15% mąki konopnej, 50% mąki kukurydzianej, 35% mąki pszennej. Efektem czego powstało ciasto o bardzo przyjemnym kolorze i fakturze, które zamieniło i się w chrupiące i pyszne tacosy. Mimo tak niewielkiego udziału procentowego mąki konopnej, to ona jest tutaj dominującą, ze względu na jej wyraźny orzechowy aromat, bogaty kolor no i ciężkawą fakturę.

Przepis na ciasto do kukurydziano- konopnych tacos

  • 0,2 szklanki mąki konopnej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej bio
  • 0,5 szklanki mąki pszennej bio
  • 30g masła
  • pół szklanki ciepłej wody

Maki łączymy w wysokim naczyniu z masłem, powoli dodajemy ciepłą wodę i zaczynamy ugniatać ciasto do momentu otrzymania gładkiej masy. Formujemy kulkę i umieszczamy w lodówce na 30 min.

Po tym czasie wyciągamy ciasto, odrywamy większy kawałek który rozwałkujemy na placek o grubości 5-3 mm. Na placku odbijamy okręgi np spodkiem, które następnie opiekamy na suchej patelni, najlepiej żeliwnej, do momentu zarumienienia i zesztywnienia ciasta (dzieje się to bardzo szybko).

Tak przygotowane chrupiące tacosy możesz jeść z dowolną ilością pysznych dodatków. Taco to danie, które możesz łatwy sposób przygotować w kilku wersjach w mojej kuchni powstały 2 wersje:

 

Przepis na Wegańskie taco kukurydziano- konopne

Składniki:

  • quacamole
  • czerwona fasola konserwowa (najlepiej ze słoika)
  • kukurydza konserwowa (najlepiej ze słoika)
  • posiekana kapusta biała
  • starta marchew
  • świeże liście kolendry
  • sosik z jogurtu kokosowego i tahini (50/50)
  • sok z limonki

Składniki układamy w dowolnej kolejności na złożonym na dłoni placku taco. Polewamy sosikiem, posypujemy listkami kolendry i zjadamy 🙂

Przepis na taco kukurydziano- konopne z szarpaną wołowiną

Składniki:

  • quacamole
  • szarpana wołowina (mieliśmy domową, konserwowaną ze słoika) lub łapcie dobry przepis
  • kukurydza konserwowa (najlepiej ze słoika)
  • posiekana kapusta biała
  • starta marchew
  • świeże liście kolendry
  • kwaśna śmietana
  • sok z limonki
  • pestki granatu

Składniki układamy na wołowinie, która jest na spodzie, na złożonym na dłoni placku taco. Na górze układamy śmietaną, liście kolendry i posypujemy pestkami granatu a następnie zjadamy 🙂

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top