O mleku konopnym i jego właściwościach pisałam nie całe 2 miesiące temu we wpisie Jak zrobić mleko konopne. Dziś kontynuujemy przygodę z konopnym nabiałem i przechodzimy na kolejny level – przygotujemy domowy jogurt. Będzie to jogurt samoodnawialny, z opcją wielokrotnego namnożenia korzystnych dla naszego zdrowia bakterii jogurtowych.
Wielokrotnie poruszałam już temat korzyści zdrowotnych, wynikających z picia konopnego mleka. W dużym skrócie można określić je jako najzdrowsze ze wszystkich mlek roślinnych, ze względu na bogatą zawartość kwasów Omega 3,6 oraz 9 a także kompletny zestaw aminokwasów białkowych, identycznych jak w mięsie. Jedna szklanka takiego mleka to połowa dziennego zapotrzebowania na magnez, wapń, witaminę A, E, D oraz K. Ten wspaniały, płynny eliksir połączony z korzystnymi dla naszych jelit kulturami bakterii po prostu rządzi! Zaczynamy!
Jak zrobić domowy jogurt konopny?
Przyrządzenie domowego jogurtu konopnego jest niezmiernie proste. Zacznij od przygotowania mleka z nasion konopi. Pewnie zastanawiasz się, czy nie wystarczy, że kupisz sklepowe mleko z nasion konopi – otóż nie! Sklepowe mleko a raczej napój, to wielokrotnie rozwodniona wersja tego mleka, które wyczarujesz w warunkach domowych. Nie będzie nadawać się do przygotowania jogurtu, bo będzie mieć za mało tłuszczu. Inna sprawa, to że takie mleko konopne przygotujesz w dosłownie 3 minuty z 2 składników. Użyj do tego wysokiej jakości łuskanych nasion konopi pochodzących z polskich upraw – wtedy mleko nie będzie gorzkie.
Uwaga! Aby zachować właściwości jogurtu oraz mleka konieczne będzie pilnowanie temperatury w trakcie podgrzewania. Miej koniecznie pod ręką kuchenny termometr.
Przepis na domowy jogurt konopny
Składniki:
- 1 litr konopnego mleka (tutaj znajdziesz instrukcję jak je zrobić)
- 1 ampułka bakterii jogurtowych lub kefirowych (mogą być także 2 – 3 tabletki dobrego probiotyku)
Przygotowanie
- Mleko podgrzej do temperatury między 38 a 40 st C, nie pozwól na wyższą temperaturę, bo stracisz cenne kwasy Omega w mleku oraz witaminy.
- Dosyp probiotyk do mleka i dokładnie wymieszaj
- Przelej do szklanego słoika
- Odstaw mleko przykryte gazą w temperaturze pokojowej na 8h
- Schowaj do lodówki na minimum 3h
- Jogurt jest gotowy 🙂
Jeśli chcesz go ponownie „rozmnożyć” wystarczy, że zostawić 1/3 jogurtu w słoiku, dolejesz do niego mleka, odstawisz na 8h w temperaturze pokojowej, potem do lodówki na kilka godzin i możesz ponownie cieszyć się smakiem swojego jogurtu. Robiłam tak conajmiej 20 razy 😛
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl