Jeśli lato oraz wakacje było twoją ulubioną wymówką dla regularnego objadania się po korek oraz spożywania przewożonego jedzenia o wątpliwym potencjale odżywczym, czas stanąć przed lustrem i powiedzieć sobie „przepraszam”. Lato się kończy a wraz z nim już za moment nastanie okres, w którym dobra odporność organizmu będzie na wagę złota. Jak chcesz ją zbudować, objadając się cukrem, toksycznym tłuszczem trans czy zakwaszająca organizm kazeiną? Odrzuć niezdrowe dania i przekąski, które odbierają Ci zdrowie, zastąp je prawdziwym jedzeniem.
Zacznij od deseru. Jeśli już musisz go zjeść, postaraj się by nie szkodził, tylko poprawiał zdrowie. Wykorzystaj sezonowe owoce, naturalny cukier, na przykład w miodzie. Konsystencja ma znaczenie nie tylko tylko dla Ciebie, ale także dla twoich jelit. Ułatwisz im pracę wybierając kleistą ciecz o nieco wyższej temperaturze, niż twojego ciała. Wzbogać swój deser nasyconym minerałami i witaminami superfoodem. Efekt? Po takim deserze poczujesz się dobrze nie tylko przez pierwszą minutę (zwykle tyle trwa efekt skoku endorfinowego spowodowanego wzrostem cukru) ale przez następne kilka godzin. Twój drugi oraz pierwszy mózg z pewnością Ci podziękują.
Przepis na domowy kisiel brzoskwiniowy z konopnym akcentem
Składniki:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki czystej wody (mineralnej lub odfiltrowanej z kranu)
- 4 brzoskwinie
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki łuskanych nasion konopi
- płatki kokosowe
Przygotowanie
Owoce umyć i pokroić z mniejsze kawałki. Wodę zagotować, mąkę rozpuścić w odrobinie wody. Do wrzątku dodać pokrojone owoce, chwilę gotować. Po około 3 min dodać wodę z mąką nieprzerwanie mieszając. Zdjąć z ognia, chwilę ostudzić, dodać miód i wymieszać. Podawać z kawałkami brzoskwini posypane łuskanymi nasionami konopi i płatkami kokosa.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl