Nie tylko na świątecznym stole – wyśmienita ryba, ulubieniec polaków, czyli królewski dorsz w pysznej, konopnej panierce podbije twoje salony. Zastępując zwykłą mąkę mąką konopną zyskujesz znacznie zdrowsza panierkę i ciekawe walory smakowe. Mąka konopna to doskonały dodatek do potraw, jest bezglutenowa, ma aż 40% błonnika pokarmowego i bardzo dużo białka.
W tym przepisie wykorzystałam soczyste filety z dorsza atlantydzkiego (bałtyckiego nie kupuję z obawy o skażenie wód Bałtyku), które obtoczyłam w panierce z mąki konopnej. Rybę podałam z puree z pieczonych batatów, sama ryba też jest pieczona, by nie wytworzyć zbyt wysokiej temperatury na panierce (mąka traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości).
DORSZ ATLANTYCKI W PANIERCE Z MĄKI KONOPNEJ Z PUREE Z BATATÓW
Dorsza myję, filetuję na plastry o grubości max 2 cm, solę, posypuję pieprzem, polewam sokiem z cytryny i odstawiam do marynowania na 40 min. Po tym czasie obtaczam go w roztrzepanym jajku, potem w mące konopnej i umieszczam w naczyniu do zapiekania. Bataty myję, kroję w plastry, solę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam je oliwą z oliwek. Piekarnik ustawiam na temperaturę 160 stopni C. Piekę dorsza przez 15 min zaś bataty około 20- 25 minut. Upieczone bataty blenduję z olejem sezamowym, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, koperkiem i czosnkiem na puree. Kawałki dorsza podaję z puree udekorowane kiełkami.
Składniki:
- 400 g dorsza atlantyckiego
- 100 g mąki konopnej
- 1 jajko
- 2 duże bataty
- 2 ząbki czosnku
- Olej sezamowy
- Sok z 1 cytryny
- Świeży koperek
- Sól morska
- Pieprz
- Oliwa do smażenia
- kiełki lucerny lub rzodkiewki
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl
0 komentarzy