Drożdzówki z borówkami i wiśniami z masłem infuzowanym THC lub CBD

Koniec lata to dla mnie czas celebracji. Świętuję obfitość, którą teraz obdarza nas natura, cały ogrom pysznych, dojrzałych owoców i warzyw. Gdy mam więcej czasu, staram się zamykać te letnie smaki w słoiczkach i butelkach, robiąc nalewki, przetwory czy kiszonki, susząc zioła i grzyby.  Nie ma jednak nic pyszniejszego, niż wypiek z dodatkiem sezonowych owoców, uginający się pod ich dostatkiem, soczysty i rozpływający się w ustach. To najlepszy czas na owocowe drożdżówki.

Nie ma większego znaczenia jakich owoców użyjesz, mogą to być śliwki, jabłka, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny a nawet pomidor (tak to też jest owoc). Aby owoce nie puściły zbyt dużo soku i nie zamoczyły drożdżówek, odparowałam je nieco na patelni z dodatkiem surowego cukru kokosowego przygotowując chutney. Ten sposób bardzo fajnie sprawdza się w przypadku szczególnie “mokrych” owoców jak śliwki, czereśnie czy borówki. Letnie drożdżówki z owocami mają to do siebie, że bardzo szybko znikają, dlatego weź to pod uwagę i zrób ich więcej (poniższy przepis przewidział około 15 sztuk tego dobrodziejstwa). Do pieczenia użyłam mąki orkiszowej bio typ 550, jest bardzo puszysta i nie powoduje u mnie problemów z trawieniem, które mam w przypadku zwykłej mąki pszennej. Ciasto wyszło idealne, puszyste, sprężyste, bardzo ładnie wyrosło. Musisz tylko pamiętać o zaczynie, by prawidłowo wystartować drożdże (instrukcja w przepisie).

Swoją infuzję, czyli masło konopne bogate w THC lub CBD dodałam na samym końcu pieczenia, by nie stracić właściwości związków. Zawsze miej na uwadze możliwą degradację kannabinoidów, ponieważ temperatura wrzenia THC wynosi 157 °C (CBD zaczyna wrzeć między 160-180°C), wyższe temperatury zawsze będą degradować związek, pozbawiając danie szerokiego działania terapeutycznego. Rozwiązaniem będzie ułożenie niewielkiego kawałka masła na każdej drożdżówce na 2 min przed wyjęciem drożdżówek. Nie ma czasu do stracenia, zaczynajmy!

Przepis na drożdżówki (bułeczki drożdżowe) z wiśniami – bardzo puszyste

Składniki:

zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,4 szklanki ciepłego mleka owsianego
  • czubata łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka cukru

ciasto:

  • 0,5 kg orkiszowej mąki (typ 550)
  • 1 szklanka (250 ml) ciepłego mleka owsianego
  • 2 jajka
  • 100 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 50 g drobnego cukru (ja zmieliłam cukier kokosowy)
  • szczypta soli

nadzienie:

do posmarowania:

  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  • Składniki na zaczyn połącz z misce i dokładnie wymieszaj. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa).
  • Do misy (najlepiej miksera planetarnego) przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier i wymieszaj. Zrób wgłębienie w środku i wlej w nie urośnięty zaczyn. Większą łyżką zagarnij mąkę do środka mieszając ją z rozczynem,  dodaj jajka i dalej mieszaj zagarniając mąkę.
  • Wymieszaną wstępnie masę wyrabiaj dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodaj partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze ok. 5 minut.
  • Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość.
  • Wyłóż na stolnicę wysypaną mąkę, wyrabiaj przez pół minuty.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm (staraj się jak najmniej podsypywać go mąką). Wykrawaj kółka o średnicy około 10 cm. Skrawki zagnieć ponownie i wykrój z niego następne kołka.
  • Bułeczki układaj w dużej blasze wyłożonej papierem, pozostawiając pomiędzy nimi około 1 cm odstępy. Przykryj ściereczką i ostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • W każdej drożdżówce zrób zagłębienie, tak, by ciasto w zagłębieniu miało około 1/2 grubości. W zagłębieniu umieść kilka łyżeczek chutney, powtórz to samo dla wszystkich drożdżówek. Boki ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
  • Drożdżówki umieść w piekarniku i piecz przez około 25-30 min aż zarumienią się na brzegach.
  • Podziel swoje masło konopne na równe kawałki.
  • 2 min przed wyjęciem ułóż kawałki masła na farsz owocowy. Zamknij piekarnik, możesz go już wyłączyć.
  • Wyciągnij z piekarnika, odstaw do ostudzenia. Smacznego 🙂

 

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top