Koniec lata to dla mnie czas celebracji. Świętuję obfitość, którą teraz obdarza nas natura, cały ogrom pysznych, dojrzałych owoców i warzyw. Gdy mam więcej czasu, staram się zamykać te letnie smaki w słoiczkach i butelkach, robiąc nalewki, przetwory czy kiszonki, susząc zioła i grzyby. Nie ma jednak nic pyszniejszego, niż wypiek z dodatkiem sezonowych owoców, uginający się pod ich dostatkiem, soczysty i rozpływający się w ustach. To najlepszy czas na owocowe drożdżówki.
Nie ma większego znaczenia jakich owoców użyjesz, mogą to być śliwki, jabłka, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny a nawet pomidor (tak to też jest owoc). Aby owoce nie puściły zbyt dużo soku i nie zamoczyły drożdżówek, odparowałam je nieco na patelni z dodatkiem surowego cukru kokosowego przygotowując chutney. Ten sposób bardzo fajnie sprawdza się w przypadku szczególnie „mokrych” owoców jak śliwki, czereśnie czy borówki. Letnie drożdżówki z owocami mają to do siebie, że bardzo szybko znikają, dlatego weź to pod uwagę i zrób ich więcej (poniższy przepis przewidział około 15 sztuk tego dobrodziejstwa). Do pieczenia użyłam mąki orkiszowej bio typ 550, jest bardzo puszysta i nie powoduje u mnie problemów z trawieniem, które mam w przypadku zwykłej mąki pszennej. Ciasto wyszło idealne, puszyste, sprężyste, bardzo ładnie wyrosło. Musisz tylko pamiętać o zaczynie, by prawidłowo wystartować drożdże (instrukcja w przepisie).
Swoją infuzję, czyli masło konopne bogate w THC lub CBD dodałam na samym końcu pieczenia, by nie stracić właściwości związków. Zawsze miej na uwadze możliwą degradację kannabinoidów, ponieważ temperatura wrzenia THC wynosi 157 °C (CBD zaczyna wrzeć między 160-180°C), wyższe temperatury zawsze będą degradować związek, pozbawiając danie szerokiego działania terapeutycznego. Rozwiązaniem będzie ułożenie niewielkiego kawałka masła na każdej drożdżówce na 2 min przed wyjęciem drożdżówek. Nie ma czasu do stracenia, zaczynajmy!
Przepis na drożdżówki (bułeczki drożdżowe) z wiśniami – bardzo puszyste
Składniki:
zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 0,4 szklanki ciepłego mleka owsianego
- czubata łyżka mąki
- 1 płaska łyżka cukru
ciasto:
- 0,5 kg orkiszowej mąki (typ 550)
- 1 szklanka (250 ml) ciepłego mleka owsianego
- 2 jajka
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego
- 50 g drobnego cukru (ja zmieliłam cukier kokosowy)
- szczypta soli
nadzienie:
- 400 g chutney z owoców (smażonych około 20-30 min na małym ogniu)
- kila łyżeczek masła konopnego z THC / CBD
do posmarowania:
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- Składniki na zaczyn połącz z misce i dokładnie wymieszaj. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa).
- Do misy (najlepiej miksera planetarnego) przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier i wymieszaj. Zrób wgłębienie w środku i wlej w nie urośnięty zaczyn. Większą łyżką zagarnij mąkę do środka mieszając ją z rozczynem, dodaj jajka i dalej mieszaj zagarniając mąkę.
- Wymieszaną wstępnie masę wyrabiaj dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodaj partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze ok. 5 minut.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość.
- Wyłóż na stolnicę wysypaną mąkę, wyrabiaj przez pół minuty.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm (staraj się jak najmniej podsypywać go mąką). Wykrawaj kółka o średnicy około 10 cm. Skrawki zagnieć ponownie i wykrój z niego następne kołka.
- Bułeczki układaj w dużej blasze wyłożonej papierem, pozostawiając pomiędzy nimi około 1 cm odstępy. Przykryj ściereczką i ostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W każdej drożdżówce zrób zagłębienie, tak, by ciasto w zagłębieniu miało około 1/2 grubości. W zagłębieniu umieść kilka łyżeczek chutney, powtórz to samo dla wszystkich drożdżówek. Boki ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
- Drożdżówki umieść w piekarniku i piecz przez około 25-30 min aż zarumienią się na brzegach.
- Podziel swoje masło konopne na równe kawałki.
- 2 min przed wyjęciem ułóż kawałki masła na farsz owocowy. Zamknij piekarnik, możesz go już wyłączyć.
- Wyciągnij z piekarnika, odstaw do ostudzenia. Smacznego 🙂
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl