Dyniowe ciasta, to nasz jesienny obowiązek. Nie tylko dlatego, że w końcu mamy dostęp tego wspaniałego warzywa. Dynia posiada szczególnie korzystne właściwości, jeśli chodzi o utrzymanie prawidłowego poziomu naszego cukru, co za tym idzie, obniża chęć sięgania po słodkie. Ma też wiele innych właściwości zdrowotnych! A bądźmy szczerzy, w obecnym czasie większość z nas zajada się sklepowym batonem, czekoladą, ciastkiem, które posiadają utwardzone tłuszcze, chemiczne dodatki, masę rafinowanego cukru. Wiadomo, musimy jakoś rekompensować sobie obecną, niepewną sytuację na świecie, niewielką ilość słońca i spadek nastroju. Zapewniam jednak, że jeśli zamiast batonu sięgniecie po kawałek dyniowej tarty, wasz nastrój poprawi się na dłużej niż tylko 5 minut.
Czy wszyscy wiemy jakie są konsekwencje jedzenie dużej ilości cukru? Szczególnie fruktozy, obecnej pod postacią taniego w produkcji ale o wiele bardziej szkodliwego dla nas, syropu glukozowo- fruktozowego, który znajduje się w większości sklepowych słodyczy? Wymienię tylko kilka:
- zaburzenia sygnalizacji insuliny, co może prowadzić do insulinooporności
- wzmaganie apetytu, blokowanie wydzielania leptyny, hormonu sytości
- przeciążenie i uszkodzenie wątroby, podobne do tego po alkoholu
- karmienie komórek nowotworowe
Dr Robert Lustig – profesor Pediatrii Klinicznej w Oddziale Endokrynologii na Uniwersytecie Kalifornijskim i wieloletni badacz metabolizmu cukrów – twierdzi, że organizm może bezpiecznie metabolizować maksymalnie sześć łyżeczek cukru dziennie. Duża ilość cukru będzie też wpływać na nasz nastrój, w krótkim okresie przyniesie poprawę nastroju ale w dłuższej perspektywie może przyczyniać się do depresji. Dlatego zastanów się jeszcze raz, czy na pewno nie wolisz kawałka tego cuda, zamiast batonika?
Dynia zapewnia nam bezpieczne lądowanie jeśli chodzi o poziom cukru w organizmie. Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju odkryli, że substancja zawarta w miąższu dyni, D-chiro-inozytol, może regulować aktywność insuliny, czyli powodować jej prawidłowy wzrost, który powoduje obniżenie cukru we krwi. Co ciekawe, substancja ta może nawet zastąpić insulinę, co zmniejsza ryzyko zachorowanie na cukrzycę. Dynia jest ponadto naładowana korzystnymi dla zdrowia składnikami, zawiera: witaminy A (karoten) B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź i mangan. Dynia jest lekkostrawna i bardzo odżywcza, naładuje Cię pozytywną energią. Dyniową tartę według mojego przepis (bez grama rafinowanego cukru) można bezpiecznie konsumować wieczorami, oglądając ulubiony serial, popijając herbatkę, bez obawy o negatywne skutki dla zdrowia.
Przepis na dyniową tarkę bez cukru z nasionami konopi
Spód:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej bio
- 1,5 szklanka mąki kukurydzianej bio
- 1 jajko zerówka (w wersji vege dajemy 3 łyżki namoczonych nasion chia)
- 150g masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ksylitolu
Masa dyniowa
- 2 szklanki musu z upieczonej dyni
- 6-8 daktyli
- garść orzechów nerkowca
- 0,5 szklanki łuskanych nasion konopi
- 3-4 łyżeczki żelatyny lub 6-8 łyżeczek agaru
- 2 łyżeczki startego cynamonu
- 1 łyżeczka startego kardamonu
- 0,5 łyżeczki startego anyżu
Dekoracja
- rozpuszczona czekolada do dekoracji
- nasiona konopi
Przygotowanie
Składniki na spód umieścić w wysokiej misie, połączyć je, po otrzymaniu jednolitej, zwartej masy ugniatać ciasto około 10 – 15 min. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na około 30- 40 min.
W miseczce umieścić daktyle i nerkowce, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min. Po tym czasie usunąć pestki z daktyli, umieścić je z nerkowcami, dynią i pozostałymi składnikami na masę w blenderze i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pozostałą po daktylach wodę zagotować, zdjąć z ognia (powinno być około 0,5 szklanki) połączyć z żelatyną lub agarem i wymieszać. Gotową masę dyniową połączyć z rozpuszczoną żelatyną lub agarem i wymieszać dokładnie.
Ciasto na spód pokroić w 2 cm plastry, ułożyć na formie do pieczenia wysmarowanej masłem, uformować spód, nakłóć widelcem i upiec w temperaturze 200 st C przed 10- 15 min. Spód schłodzić, wyłożyć masę dyniową, posypać nasionami konopi i umieścić w lodówce na minimum 2h. Schłodzoną masę możemy dodatkowo udekorować odrobiną rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
Smacznego 🙂
Żródła:
- https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni-aa-s3AM-VyZn-bZoL.html
- https://polish.mercola.com/sites/articles/archive/2018/01/23/cukier-skutki-uboczne.aspx
———————————————————————————————————