Mega proste i obłędnie czekoladowe trufle z CBD są moim ulubionym smakołykiem kiedy mam ochotę na chwilę zapomnienia. Wyczarujesz je z kilku składników: czekolady, mleczka kokosowego, mąki kokosowej i kakao. Możesz też dodać ulubione masło orzechowe lub tachini. Tę wersję wzbogaciłam dodatkowo moim maceratem CBD, na jedną kuleczkę przypada około 10 mg kannabidiolu.
Połączenie kakao i CBD
Zanim przejdziemy do tego niezwykle prostego przepisu, chciałabym przekazać Ci kilka ważnych informacji na temat synergii składników w tej pysznej przekąsce. Możliwe, że już słyszałeś / aś na temat odkrytego w latach 80’ poprzedniego wieku ważnego układu ECS (endokannabinoidowego). Jest to – mówiąc w dużym skrócie – jeden z najważniejszych w naszym ciele układów, bowiem jego rolą jest utrzymanie stabilnego środowiska wewnętrznego naszych pozostałych układów: immunologicznego, nerwowego, kostnego, krwionośnego. Odpowiada on za szereg ważnych funkcji w naszym ciele. Z czasem okazało się, że na układ ten wpływają składniki zawarte w konopiach – kannabinoidy. Są one w stanie wpływać na receptory wchodzące w skład ECS – w ten sposób regulować problemy w naszym ciele. Taką zdolność ma kilka innych roślin, na przykład czarny pieprz, oregano czy właśnie kakao. Jest ono też bogate w wiele korzystnych dla nas związków: teobrominę, epikatechinę, polifenole, kofeinę a nawed anandamid – związek, który jest naszym wewnętrznym kannabinoidem. Posiłek łączący kakao z CBD będzie jeszcze skuteczniej stymulować ECS i przez to poprawiać nasze samopoczucie, dodawać nam energii, wspierać pracę układu nerwowego i wiele innych. Mam nadzieję, że dłużej nie muszę Cię przekonywać do spróbowanie tego przepisu.
Przepis na ekspresowe trufle czekoladowe z CBD
Składniki dla 2 osób:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 3 łyżki pełnotłustego mleka kokosowego (nie może to być napój kokosowy)
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki mąko kokosowej
- olejek lub infuzja CBD
Przygotowanie
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna powoli dodaj mleko cały czas intensywnie mieszając. Płynną czekoladę połącz z CBD, 1 łyżką kakao i mąką kokosową szybko mieszając. Masa powinna zacząć gęstnieć. Odczekać 10 min, aby lekko ostygła, jeśli nie będzie gęstnieć włóż ją na 5-10 min do lodówki. Jeśli to nie pomoże dosyp odrobinę kakao i mąki kokosowej. Z zastygniętej masy formuj kulki i obtaczaj je w kakao. Gotowe kulki umieść w lodówce na 20 – 30 min. Gotowe!