Gdy się zakochujesz Twoje życie wypełnia ukochana osoba. Staje się ona cichym uczestnikiem większości myśli i planów w Twojej głowie. W każdym swoim działaniu podświadomie przejawiasz troskę o tę osobę, pragnąc dla niej wszystkiego co najlepsze, nawet kosztem własnego komfortu. Podobnie jest z miłością do siebie. To w Twoich czynach wobec siebie samego przejawiasz uczucie, którym siebie darzysz. To, jak spędzasz czas, jak pracujesz, jak wypoczywasz, jakimi ludźmi się otaczasz oraz co wkładasz do ust jest właśnie tego wyrazem.
Jeśli przejawiasz miłość do własnej osoby, to wiesz, że nigdy więcej nie pozwolisz na to, by Twój szef podnosił na Ciebie głos, by Twój znajomy Tobą manipulował, nie pozwolisz też na kolejną zarwaną noc i na spożywanie szkodliwej żywności, która osłabia Twoje ciało. Miłość to troska, troska, którą każdy z nas musi dać przede wszystkim sobie. Kiedy już poczujesz tą prawdziwą miłość z pochodzącą z Twojego wnętrza, będziesz mógł bez przeszkód podzielić się nią z ukochaną osobą. Dbaj o siebie w pierwszej kolejności, pielęgnuj swoją miłość, byś mógł obdarzać nią nieustannie ludzi dookoła siebie.
Gdy zapominam o sobie i moja miłość słabnie, wtedy zamykam się w kuchni, gdzie oddaję się kilkugodzinnej medytacji podczas przygotowania posiłku. To mój czas, spędzony tu i teraz, świadomy i zawsze bardzo kojący. Jego efektem jest wspaniały posiłek, przygotowany z najlepszą możliwą intencją.
W wolne popołudnie pozwól sobie na nieśpieszne przygotowanie posiłku dla siebie i najbliższych. Niech proces jego przygotowania będzie celebracją chwili w skupieniu i precyzji, a sam posiłek wyrazem miłości i pragnieniem dobra.
Przepis na bezglutenowe, dyniowe gnocchi
Składniki:
- 250 g puree z dyni hokkaido,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 200 g mąki kukurydzianej,
- 100g mąki konopnej,
- 1 jajko,
- szczypta soli
Przygotowanie
Dynię umyć, pokroić na większe kawałki, wydrążyć gniazdo nasienne, ugotować na parze ok 10 – 15 min. Po tym czasie połączyć z oliwą, solą, blendować na gładki krem.
Dodać mąki i jajko, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki o grubości ok. 1 cm, kroić je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdy kluseczek rozpłaszczać ząbkami widelca odciskając na klusce ich kształt.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski partiami na wrzątek, poczekać aż wypłyną na powierzchnię i odcedzać. Najlepiej smakują z oliwą szałwiową lub masłem czosnkowym. Podawać w towarzystwie świeżych warzyw 😉
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl