Gryczane pankejki z malinami i syropem klonowym CBD

utworzone przez | mar 8, 2021

Nie ma sensu odmawiać sobie przyjemności zjedzenia mięciutkich i bezglutenowych pankejków przy których naprawdę się nie narobisz. Sekret ich delikatnej i niezwykle pulchnej struktury tkwi w pracujących drożdżach, twoich małych pomocnikach. Doskonałym dodatkiem do lekkich placuszków będą świeże owoce, na przykład maliny lub truskawki oraz syrop klonowy. Mój syrop wzbogaciłam olejkiem CBD by połączyć efekt ukojenia zmysłów z przyjemnym rozluźnieniem ciała i układu nerwowego. Każdy zasługuje na taką przekąskę, szczególnie Ty <3

Drożdże kupuj najlepiej organiczne, bezglutenowe, rozpuść je w odrobinie ciepłej wody, nakarm cukrem i odrobiną mąki, wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15-20 minut by mogły pracować. W cieście pojawią się najpierw małe a potem większe bąbelki, to będzie znak, że wszystko idzie zgodnie z planem. Możesz wtedy dosypać więcej mąki, wody i dodać odrobinę mleka, cynamonu i więcej cukru. Delikatnie wymieszaj i znów odstaw.  W tym czasie przygotuj syrop do pankejków: w małej miseczce połącz syrop klonowy, kakao, olej kokosowy i olejek CBD, dokładnie wymieszaj i umieść na 15 – 20 min w lodówce.

Niewielkie porcje ciasta na placuszki wylewaj powoli na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką i obsmaż z 2 stron do zarumienienia. Postępuj tak do skończenia ciasta. Gotowe pankejki serwuj z ulubionymi owocami polane syropem klonowym CBD.

Składniki:

  • 1 łyżeczka drożdży bio
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 3,4 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki stołowe surowego cukru z kwiatów kokosa
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego pełnotłustego

syrop:

  • 4 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 1 łyżeczka organicznego kakao
  • olejek CBD
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

 

1 komentarz

  1. Daria

    Hej, czy tutaj chodzi o drożdże świeże czy suszone? Czuję że ten przepis pomógłby mi przemycić olejek CBD do diety dziecka, które bardzo nie znosi tego smaku i nawet kropelkę w szklance mleka z miodem potrafi wyczuć.
    Wszystkiego dobrego dla Ciebie 💚💚💚

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu