Ta prosta kasza podawana z różnymi dodatkami stała się moim śniadaniowym rytuałem. Nie tylko moim, zaraziłam nią połowę mojej rodziny i sporą część znajomych. W cale im się nie dziwię kasza jaglana jest super wartościowa, zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, masę minerałów w rzadko występującym krzemem i chromem na czele, alkalizuje układ pokarmowy, wspiera przemianę materii, łagodzi stany zapalne i do tego jest przepyszna. Odpowiednio ugotowana kasza jaglana jest lekko tłustawa, jakby kremowa, podawana w towarzystwie orzechów, suszonych owoców, nasion, przypraw, olejów zawsze smakuje zaskakująco dobrze.
Jaglankę jem 30 minut po wypiciu swojego porannego smoothie. Nie żałuję sobie, jem tyle, by poczuć pierwsze oznaki sytości i zawsze czuję się po niej lekko. Dzięki dużej zawartości białka, zarówno w samej kaszy jak i dodatkach do niej, kolejny posiłek zjesz dopiero na lunch. Zakład?
Poznaj mój ulubiony przepis na poranną jaglankę
Skłądniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody (powinna być 2,5 cm ponad kaszą)
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- garść suszonej żurawiny
- garść migdałów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka karobu
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- miód do smaku
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kaszę (poziom wody powinien być 2,5 cm nad kaszą). Gotujemy do momentu pojawienia się tak zwanych kraterów w kaszy, wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały, przykrywamy i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i wcinamy. Podawać ze świeżymi owocami.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl