Zadbaj o swoich bliskich w te święta serwując im dania bogate w surowe warzywa oraz składniki odżywcze, które pomogą prawidłowo trawić posiłki. Kieruj się zasadą, że przy dużej ilości zwierzęcego białka i tłuszczu na talerzu musi znaleźć się warzywo, sałata, ogórek, papryka, kiszonki, kiełki, jak najwięcej zielonego. W przypadku przekąsek staraj się nie łączyć węglowodanów z tłuszczami, raczej białka z tłuszczem lub białka z węglowodanami. Dlatego tak bardzo uwielbiam moje faszerowane jaja, to idealny i zdrowy wielkanocny starter. Ich „konopna” wersja jest najprostszą z możliwych, za to smakuje identycznie jak jajka faszerowane mojej babci.
Sekretem ich smaku jest dobrej jakości, organiczne jajko (zerówka) dobry majonez, podduszone na oleju kokosowym pieczarki oraz łuskane nasiona konopi, które wspaniale wypełniają farsz, wzbogacając go o kwasy omega 3,6 oraz 9, pełnowartościowe i bardzo dobrze przyswajalne białko, witaminy i minerały.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g pieczarek
- 1 stołowa łyżka majonezu
- 1 stołowa łyżka oleju konopnego lub oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe nasion konopi łuskanych
- rzerzucha lub inne kiełki
Przygotowanie:
Jaja gotujemy, obieramy, wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, drobno siekamy i smażymy na oleju kokosowym z odrobiną soli. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy pieczarki, nasiona konopi i majonez, olejem, mieszamy do uzyskania pasty. Pastą nadziewamy białka jajek, dekorujemy kiełkami i serwujemy z dodatkiem zielonych warzyw, np liści sałaty masłowej, rukoli lub cykorii.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl