Gdy rano budzisz się zmęczony, to znak, że twoje ciało jest niedożywione. W trakcie dnia popijasz kawę, zjadasz węglowodany w nadziei że power wróci. A tutaj niemoc i osłabienie. Denerwujesz się, bo nic Ci nie idzie i nie masz pojęcia skąd ta mgła w twojej głowie.
Przemęczenie i problemy z koncentracją to pierwsze objawy niedoborów. Spokojnie, mamy je wszyscy, jednak nie wszyscy idą z tym do apteki. Zamiast syczących tabletek przygotuj swojemu ciału prawdziwy multi koktajl niezbędnych do życia substancji. Weź z natury, to co masz najcenniejsze, to czego jeszcze człowiekowi nie udało się popsuć przez GMO. Roślinę, która rośnie bez użycia pestycydów czy herbicydów. Nasz polski super food, zawsze bio, czyli konopie.
Dlaczego mleko konopne jest wyjątkowe?
W niewielkim nasionku konopi znajdziemy wszystkie substancje potrzebne nam do życia. W Bangladeszu, który w wolnym tłumaczenia oznacza „kraj ludzi konopi” mówi się, że człowiek mógłby jeść tylko konopie i przeżyć o wiele dłużej niż inni ludzie. Nasiona konopi zawierają:
- 24 % tłuszczu
- 30 % białka
- 12% błonnika
Te pozbawione łusek (bez błonnika) mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów, inaczej nazywamy je białkiem pełnowartościowym. Jego przyswajalność jest także kilkukrotnie lepsza niż np sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit. Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Są one w najlepiej przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego. Żywność konopna to także kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz K2, i mikroelementów: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.
Te wszystkie substancje zawarte w nasionku konopi wzajemnie się uzupełniają. Dzieje się tak, ponieważ do przyswajania większości witamin potrzebne są tłuszcze, by przyswoić większość minerałów potrzebujemy witamin. Mleko konopne, jako płynna forma tych substancji zadziała błyskawicznie, szczególnie rano. Jego idealnym uzupełnieniem będzie łyżka miodu.
Przepis na domowe mleko konopne
Składniki:
- 0,5 szklanki łuskanych nasion konopi
- 1,5 szklanki wody
- łyżka miodu
Przygotowanie
W wysokim naczyniu połącz nasiona i wodę.
Blenduj około 3- 5 min.
Woda przestaje być klarowna a na górze zbiera się tłusta pianka.
Przelej mleko przez sitko.
Pozostałą pulpę użyj do wypieków, owsianki lub pralin. W kolejnych wpisach pokażę jak zrobić z niej ser. 🙂
Połącz z miodem i gotowe.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl