Konopna focaccia z sosem z bakłażana i pomidorów z masłem infuzowanym THC

Pizzę wszyscy znamy i kochamy, ale to focaccia jest jedną z najstarszych, włoskich potraw, ba, mówi się, że focaccia powstała na długo przed powstaniem Rzymu i została stworzona przez Etrusków. Kojarzona jest z Ligurią, włoskim regionem, w którym zjemy wiele odmian tej przekąski. Prawdę mówiąc, każdy inny region Włoch może się pochwalić inną odmianą tego drożdżowego placka, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. A jak będzie wyglądać konopna focaccia?

Dzisiaj pokażę wam przepis na konopną wersję focacci, czyli taką, która została wzbogacona mąką konopną, bardzo pożywną i posiadającą głęboki, ciemnozielony kolor. Dodatkowo na wierzch ciasta w ramach eksperymentu powędrowało kilka liści wiatrakowych z konopi. Żałuję, że wtedy nie dałem ich więcej, ponieważ był to świetny pomysł. Ze względu na dużą ilość oliwy w cieście, liście te podczas pieczenia zrobiły się chrupiące i smakowały jak konopne chipsy. Super efekt w połączeniu z miękkim ciastem drożdżowym.

Do focacci przygotowałem gęsty sos na bazie bakłażana z dodatkiem masła infuzowanego THC, trochę podobny do baba ghanoush, tylko nie było w nim tahini a dodatkowo poleciały świeże pomidory. Na jedną porcję polecam stosować dawki 5-10 mg THC, przy większych warto dodać olej lub koncentrat CBD by zrównoważyć nieco efekt psychoaktywny.

Sekretem doskonałej focacci jest wyrośnięte ciasto drożdżowe (najpierw w lodówce potem w temperaturze pokojowej lub w ciepłym miejscu) a także duża ilość dobrej jakości oliwy, którą kilkukrotnie polewamy ciasto przed pieczeniem. Jak mawiają włoskie babuleńki, im więcej oliwy tym lepiej.

Przepis na konopną focaccie z sosem z bakłażana i pomidorów z masłem infuzowanym THC

Składniki na focaccie (okrągła blaszka o średnicy 24 cm):

      • 250g mąki pszennej typ 550 pszenna
      • 250g mąki orkiszowej tym 630
      • 2 łyżki mąki konopnej
      • 15 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
      • 2 łyżeczki cukru z kwiatów kokosa (lub innego)
      • 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
      • 2 łyżki sezamu
      • odrobina soli

Składniki na sos:

      • 1 bakłażan
      • 4 pomidory malinowe lub bawole serce
      • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki w proszku
      • 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
      • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
      • 0,5 łyżeczki kuminu
      • 0,5 łyżeczki kminku
      • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
      • 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego lub szczypiorku
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 łyżka masła infuzowanego THC
      • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

      1. Do miski wlej połowę porcji wody (240 ml), 2 łyżeczki cukru, odrobinę mąki oraz drożdże. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut aby drożdże „ruszyły”.
      2. Do misy dodaj mąkę, pozostałą wodę, 2 łyżki oliwy. Wszystko wyrabiaj końcówką typu hak najpierw powoli a w momencie kiedy składniki zaczną się już ładnie łączyć dodaj sól i zwiększ prędkość. Wyrabiaj na wysokich obrotach około 4 minut. Jeśli wyrabiasz ręcznie, to wyrabiaj około 10 – 15 min.
      3. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 3-6 h do lodówki aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. A najlepiej zostawić ją tam na całą noc 🙂
      4. Blaszkę do pieczenia nasmaruj oliwą, przełóż do niej ciasto i obficie polej oliwą z oliwek. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min, najlepiej w ciepłym miejscu.
      5. Po 30 min zwilżonymi palcami wgnieć ciasto na całej powierzchni, palce pozostawią wgłębienia, nie wyrównuj ich, nierówna góra z wgłębieniami jest charakterystyczna dla tego dania. Polej całość oliwą z oliwek i odstaw na kolejne 30 min.
      6. Po tym czasie polewasz ciasto po raz ostatni i odstawiasz na 30 min.
      7. W tym czasie rozgrzewasz piekarnik do temperatury 230-250 st. C
      8. Focaccie pieczemy około 25 min. W tym czasie zabieramy się za sos.
      9. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki.
      10. Składniki łączymy w garnku, dodajemy przyprawy, posiekane zioła, oliwę, sól i pieprz do smaku
      11. Całość podgrzewamy do zagotowania, potem zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 15 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło infuzowane THC.
      12. Focaccie serwujemy w towarzystwie sosu, idealnie będzie pasować też białe wino lub piwo.

Smacznego 🙂

Wasz Duszek Buszek 😉

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top