Konopna pascha z bakaliami

utworzone przez | kwi 1, 2021

To danie, to kolejny dowód na to, że potencjał kulinarny nasion konopi jest ogromny! Owszem, wegański twaróg z nasion konopi musisz przygotować samodzielnie, nie kupisz go w sklepie, a to dodatkowy czas na przygotowanie dania. Jednak w zamian dostajesz unikalny i smak paschy i bogactwo składników odżywczych nasion konopi, którego nie da się porównać do żadnego innego pokarmu roślinnego. Innymi słowy … warto. 🙂

Pascha to danie z twarogu i żółtek, które można przygotować w wersji pieczonej lub na zimno. Moją wersję z konopnym twarogiem przygotowuje się na zimno, podgrzewamy tylko ubite żółtka, by zagęścić ich konsystencje, dlatego koniecznie użyj jajek organicznych czyli zerówek. Do ubicia żółtek użyłam cukru kokosowego (2 łyżeczki) zaś do masy użyłam kremowego miodu w mojej ukochanej Pasieki nad Bobrem. Zamiast miodu możesz użyć ksylitolu lub innego cukru, tylko musisz zmielić go na puder – to bardzo ważne. W przepisie znajduje się także śmietana, ja użyłam kokosowej, dlatego moje danie nie zawiera laktozy ani kazeiny, jednak ze względu na obecność żółtek jaj, nie jest to danie wegańskie, tylko wegetariańskie. Do paschy dodałam namoczone suszone owoce i orzechy. Orzechy moczyłam w letniej wodzie i osuszyłam zaś owoce zalałam wrzątkiem, namoczyłam kilka godzin i osuszyłam.

Przepis na konopną paschę z bakaliami

Składniki:

  • 200g (2 szklanki) konopnego twarogu
  • 0,7 szklanki wegańskiej śmietany (możesz użyć innej, gęstej śmietany)
  • 4 łyżki stołowe kremowego miodu
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżeczki cukru (ja użyłam z kwiatów kokosa)
  • garść suszonych owoców pokrojonych w drobne kawałki
  • garść rozdrobnionych orzechów

Przygotowanie

Żółtka połączyć z cukrem i ubijać do uzyskania lekkiej, kremowej konsystencji. Masę podgrzewać  na najmniejszym ogniu delikatnie mieszając do zgęstnienia.

W naczyniu połączyć konopny twaróg ze śmietaną, miodem i olejem kokosowym, zmiksować wszystko blenderem, wymieszać dodać masę z żółtek, wymieszać, dodać pokrojone bakalie i orzechy, dokładnie wszystko wymieszać.

Gazę i rozłożyć ją na durszlaku. Wlać masę paschy, przygnieć talerzem (możesz obciążyć go czymś ciężkim) pod durszlak podłożyć talerzyk, by nadmiar wody miał gdzie spływać i umieścić w lodówce na minimum 24 h. Paschę podawać w towarzystwie konopnej herbaty 🙂

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu