Nadchodzi moja ulubiona pora roku. Końcówka lata! To nie tylko czas moich urodzin ale także okres obfitości dóbr natury, warzyw, owoców, ziół, grzybów. Nasze ciało wciąż przepełnia energia zgromadzona podczas ekspozycji na słońce, jesteśmy pełni wigoru, opaleni, po prostu szczęśliwsi, nieprawdaż?
Staram się wykorzystywać w kuchni wszystkie sezonowo dostępne skarby i łączyć je z najzdrowszymi składnikami zachowując przy tym jak najwięcej ich właściwości. Dlatego upiekłam tartę w temperaturze 155 st C i nie smażyłam owoców przed pieczeniem. Za to obficie polałam je miodem, co sprawiło, że w trakcie pieczenia pięknie puściły sok i zmiękły. Kruchy spód nie jest idealny pod względem konsystencji, dość mocno się kruszy po wyjęciu z piekarnika, ponieważ używam wyłącznie mąk bezglutenowych. Rozwiązaniem problemu jest schłodzenie tarty ok 2h w lodówce przed podaniem, wtedy nie kruszy się prawie w cale. Zaś dzięki zawartości mąki konopnej jest też bogata w mikroelementy i sporą ilość błonnika.
Nie traćmy czasu, póki na drzewach wciąż są świeże śliwki 😉
Przepis na konopną tartę ze śliwkami i jabłkami
Spód:
- 100 g mąki ryżowej,
- 100 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki,
- 150 g mąki kukurydzianej,
- 50 g mąki kokosowej,
- 50 g mąki konopnej,
- 2 jajka
- 250 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki ksylitolu
Dodatki:
- 500 g śliwek
- 500 g jabłek
- kilka łyżek miodu
- cynamon
Przygotowanie
Wszystkie mąki połączyć w naczyniu, dodać sodę, ksylitol, pokrojone w kosteczkę zimne masło i zagniatać aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i szybko połączyć składniki w kulę. Ciasto rozpłaszczyć, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Owoce umyć, jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, śliwki przeciąć na pół wyjąć pestki, wszystkie pokroić w półksiężyce. Ciasto wyłożyć na posmarowanej masłem formie do pieczenia tart. Zapiec samo ciasto przez 10 min w temperaturze 190 st C.
Na zapieczonej tarcie ułożyć owoce i oblać obficie miodem i posypać cynamonem. Piec przez 30 -40 min w temperaturze 155 st C.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl