Kluseczki są na zawsze wpisane do naszego DNA jako jedna z potraw absolutnie kojarzona z komfortem, rodzinnym ciepłem, babciną kuchnią i przyjemnie wypełnionym brzuszkiem. Z biegiem lat nasza ukochana, tradycyjna żywność stała się mniej odżywcza a nawet trująca. Szczególnie jeśli, pszenica z naszej mąki była suszona roundupem, a kury, które zniosły nasze jajka – karmione paszą z soi i antybiotykami. Nie ma co ukrywać, osoby przewlekle chore muszą mieć się na baczności dokonując dziś wyborów żywieniowych, a ci zdrowi, też powinni dmuchać na zimne. Z drugiej strony trzeba żyć i cieszyć się komfortowym posiłkiem, który nam nie zaszkodzi, a może nawet będzie korzystny. Panie i Panowie – oto zdrowe, orkiszowe kopytka z dodatkiem mąki konopnej.
Zdrowe konopne kopytka? Tak!
Jeśli marzą Ci się delikatne i pyszne kopytka a nie chcesz skończyć z wzdęciami lub innymi problemami pokarmowymi moje konopne kopytka są dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Od standardowych kopytek odróżnia je wiele: bazują na mace orkiszowej, która choć zawiera gluten, to uchodzi on za mniej agresywny dla jelit. Oprócz tego dzięki dodatkowi mąki konopnej mają one korzystniejsze proporcje składników pokarmowych – znacznie więcej białka i błonnika. 100g klasycznych, pszenny kopytek zawiera 4,1g białka. W moich konopnych kopytkach jest 10,2 g białka. To ponad 2x więcej! Dzięki temu po zjedzeniu ich mamy stabilniejszą glikemie bowiem duża zawartość białka i błonnika zapobiega wyrzutowi insuliny. Kopytka są też źródłem mikro i makroelementów. W smaku są niezwykle delikatne i maślane. Uwielbiam je podawać z sosem grzybowym na bazie wegańskiej śmietanki owsianej.
Przepis na konopne kopytka z sosem grzybowym
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 250 g mąki orkiszowej BIO
- 3 łyżki mąki konopnej
- 2 jajka
- płaska łyżka soli do gotowania kopytek
- 1 łyżka masła
- 150 g grzybów – na przykład brązowych pieczarek
- 1 ząbek czosnki
- 80 ml śmietanki (u mnie owsiana)
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości. Następnie ostudź i utłucz na gładko
- Do ziemniaków dodaj mąki, jajka i sól.
- Wyrób ciasto, odrywaj po kawałku, roluj ręką lub wałkiem a następnie pokrój w kopytka.
- Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia. Po chwili wyłów i przełóż do naczynia z masłem.
- Na patelni z oliwą zarumień pokrojowe grzyby, dodaj czosnek i śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kopytka podawaj z sosem grzybowym.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl