To jeden z tych przypadków, kiedy wegańska wersja jakiegoś dania bije na głowę wersję tradycyjną, którą znam z wcześniejszych lat. Naleśniki z twarogiem i truskawkami najlepiej pamiętam z czasów studiów, zajadałam się z nimi popijając kawkę i nie myśląc o tym co dzieje się z moim brzuchem wypchanym prozapalnym glutenem i kazeiną. Dzisiaj czuję ogromną radość móc wrócić do tego jakże prostego i pysznego przepisu w wersji znacznie zdrowszej, wzbogaconej o masę mikroelementów, witamin, błonnika pokarmowego, białka no i przede wszystkim super smacznej. Bo to, że będziecie przewracać oczami z zachwytu jedząc te naleśniki, jest rzeczą absolutnie pewną 🙂
Jeśli mnie obserwujecie to wiecie, że nie sporadycznie stosuję mąkę pszenną, a to nie tylko ze względu na gluten i moją nietolerancję tego pokarmu, co jest poniekąd związane z faktem, iż jest to roślina mocno zmodyfikowana i często na etapie uprawy traktowana trującym glifosadem. Na szczęście przepis na pulchniutkie naleśniki bez mąki pszennej absolutnie nie jest zagrożony, jesteśmy w stanie stworzyć identyczne, tylko lepsze, bo dużo zdrowsze przy pomocy innych mąk, na przykład owsianej i gryczanej. Ja poszłam o krok dalej, dodałam także 1 łyżkę stołową mąki konopnej i 1 płaską łyżeczkę mojej mieszanki do smoothie (chlorella, spirulina, białko konopne, zielony jęczmień w równych proporcjach) by podnieść ilość białka w cieście do maksimum nadać moim naleśnikom pięknej, zielonej barwy. Udało się 🙂
Mówiąc o białku, które jest niesamowicie ważnym w żywieniu człowieka składnikiem pokarmowym, musze wspomnieć o go doskonałym źródle, jakim jest konopny twaróg. To kompletnie bezmleczna i wegańska alternatywa tego rodzaju sera, która także jest pełnowartościowym źródłem białka, gdyż białko konopne zawiera pełny profil aminokwasowy (20 aminokwasów w tym 10 egzogennych, których nasze ciało nie może samo wyprodukować). Co za tym idzie jest inne, tylko lepsze, bo nie zakwasza organizmu jak nabiał i jest wolne od prozapalnych składników, jak laktoza i kazeina. Jest źródłem wapnia, magnezu, fosforu i potasu oraz witamin A, D, E oraz K.
Naleśniki są więc niesłychanie odżywcze i pożywne. Porcja 2 naleśników dostarcza aż 8 gramów wysoko przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Są też niewiarygodnie pyszne, cieszą podniebienie, a polane syropem klonowym bądź daktylowym zaniosą Cię do krainy kulinarnych rozkoszy. Więc jeśli kochasz wytrawne połączenia z owocami i przede wszystkim, kochasz truskawki, to jest to zdecydowanie przepis dla Ciebie. Zaczynajmy!
Przepis na konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
Składniki na 8-10 naleśników:
- 60 g mąki owsianej
- 50 g mąki gryczanej
- 1 płaska łyżeczka mieszanki alg z białkiem konopnym (dodaj swoje ulubione superfoods)
- 4 łyżki stołowe mleczka kokosowego pełnotłustego
- 0,5 szklanki wody
- 1 jajko (opcjonalnie, można pominąć)
- szczypta soli
Farsz
- 100 g konopnego twarogu
- 50 g truskawek
- 3/4 szklanki kokosowego jogurtu
- syrop klonowy lub daktylowy po polania
Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć w dużej misce i wymieszać dokładnie trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być lejące, ale nie za gęste. Porcje ciasta odsmażamy z obu stron na dużej patelni i odkładamy na półmisek. Truskawki koimy na mniejsze kawałki. Składniki farszu umieszczamy na gotowym naleśniku i zawijamy go lub składamy, technika nie ma znaczenia.
Gotowe naleśniki serwujemy z talerzu obok świeżych owoców, polane syropem klonowym lub daktylowym. Pycha! 🙂
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl