Konopne pierogi ruskie (przepis wegetariański)

utworzone przez | lis 5, 2021

Od setek lat pierogi łagodzą obyczaje w Polskich domach. Ich początek na naszych ziemia sięga aż XIII wieku, dzięki kulinarnej fascynacji biskupa Jacka Odrowąża, który zasmakował ich podczas wizyty w kijowskim klasztorze a potem przywiózł do Polski. Mam wrażenie, że ten kojący mindset „Świętego Jacka z pierogami” towarzyszy podczas całego rytuału ich przygotowania: lepienia, gotowania a szczególnie podczas konsumowania. Bo to nie raz widziałam, jak mama czy babcia zdenerwowane czymś wyciągały stolnice i godzinami lepiły te cudowne, wypełnione farszem maleństwa, mrucząc, podśpiewując i uśmiechając się do nich (nie do mnie). Kto lepi, ten w zupełności rozumie. Kto nie lepi i się pierogami zajada, celebruje, też rozumie, że bez pierogów ruskich polska tradycja nie byłaby taka sama. A kto nie konsumuje z powodów alergicznych, obawy przed mąką pszenną, powinien spróbować konopnej wersji tego jakże kojącego jesienne nostalgie dania.

Przyznam się wam, że chyba nigdy nie jadłam bardziej konopnej i jednocześnie polskiej potrawy. Polskie pierogi ruskie w wersji konopnej, wręcz wypchane są konopiami, bowiem w cieście obok mąki orkiszowej i gryczanej znalazła się mąką konopna, zaś w farszu, oprócz tradycyjnej cebuli i ziemniaków, poleciał mój wegański twaróg z łuskanych nasion konopi. Nie muszę chyba dodawać, że pierogi w takiej wersji będą o wiele zdrowsze, już samo zastąpienie pszenicy orkiszem będzie korzystne dla naszych jelit, mąka orkiszowa mimo, że zawiera gluten, nie jest on tak agresywny jak pszeniczny. Ma mocniejszą łuskę, dzięki czemu jest bardziej odporny na chemikalia, takie jak pestycydy, zawiera około 30% więcej białka, znacznie więcej błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Dodatkowo w cieście znajduje się 200g mąki konopnej, która zawiera bardzo dużo białka oraz błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, co wpływa korzystnie na pracę jelit. W farszu nie znajdziemy prozapalnej kazeiny ani laktozy z twarogu, zamiast niego użyłam wegańskiego twarogu z nasion konopi, który jest źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega 3 i 6 oraz witamin i rożnych pierwiastków.
Całość została polana rozpuszczonym masłem infuzowanym CBD o właściwościach kojących, z prażoną cebulką i posypana nasionami konopi, także bardzo was proszę o nie żałowanie ani masła ani cebulki, bowiem one nadają charakter temu daniu. Ktoś ma jeszcze jakieś pytania? 🙂 Jeśli nie, to zapraszam do wspólnego rytuału medytacyjnego podczas lepienia pierogów. 🙂

Przepis na konopne pierogi ruskie (przepis wegetariański)

Składniki na ciasto na około 40-50 pierogów;

  • 600g  mąki orkiszowej jasnej,
  • 300 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki konopnej
  • 1  szklanka ciepłej wody,
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 3  łyżki oleju,
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki łuskanych nasion konopi

Składniki na farsz:

Wykonanie:

Robimy farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy.  Na patelni podsmażamy na części masła pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zostawiamy trochę cebulki do podania pierogów. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę i twaróg. Rozgniatamy tłuczkiem w garnku i doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto: Do osobnej miski dodajemy mąkę, olej i sól, a na koniec gorącą wodę. Mieszamy najpierw łyżką, aby się nie poparzyć, a po chwili zagniatamy ciasto rękoma na gładką, elastyczną masę. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części. Pozostawiamy jedną część na blacie, a pozostałe przykrywamy dokładnie folią spożywczą lub ściereczką (to bardzo ważne, gdyż ciasto szybko wysycha). Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby nie przywierało do blatu. Ciasto rozwałkowujemy (tak cienko jak się da) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Bezpośrednio przed podaniem rozpuszczamy masło CBD w kąpieli wodnej. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem i posypujemy smażoną cebulką i nasionami konopi.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu