Konopny majonez

utworzone przez | kwi 5, 2020

Majonez towarzyszy Ci jako dodatek do każdej potrawy, do tego zamiast 2 łyżek dajesz 4? Jeśli tak jak ja jesteś majonezowym maniakiem, zaś dbanie o zdrowie jest dla Ciebie istotne, spróbuj majonezu, który jest skarbnicą substancji bioaktywnych, ma bardzo ciekawy, słonecznikowy posmak i piękny seledynowy kolor. Przygotujesz go w domu w oparciu o 4 składniki i przyprawy, w ciągu dokładnie 30 sekund. Twoje życie właśnie stało się …. zdrowsze. 🙂

Dlaczego warto stosować w kuchni olej z nasion konopi?

Olej konopny to jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, który posiada ogromny potencjał profilaktyczny oraz wspiera leczenie chorób układu krążenia, układu kostnego, chorób autoimmunologicznych, problemów obniżonej odporności czy problemów skórnych.  To bogate źródło witamin, takich jak A, D, E, B1, B2 czy minerałów (przede wszystkim magnezu i wapnia) a także przeciwutleniających tokoferoli, które obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo naczyniowych i nowotworów, regulujących poziom cholesterolu fitosteroli, regenerujących wątrobę fosfolipidów no i przede wszystkim sporą dawkę kwasów omega. 2 łyżki oleju z nasion konopi zawierają od 8 do 15g omega 6 oraz od 3 do 6h omega 3. To znacznie więcej niż w rybach. Najwyższy czas wykorzystać to dobrodziejstwo w Twojej kuchni.

Olej z nasion konopi siewnych


Przepis na konopny majonez

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy bio
  • 80 ml oleju z konopi
  • 1 łyżki stołowe soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaki
  • opcjonalnie można dodać 1 wyciśnięty ząbek czosnku

Przygotowanie

Połącz składniki w wysokim słoiku, do którego zmieści Ci się końcówka blendera ręcznego.

Przysłowiowo ubijasz majonez blenderem poruszając nim w górę i w dół wytwarzając podciśnienie w masie, co powoduje, że olej z kwasem cytrynowym zmieniają się w kremowy majo. Jeśli masz ochotę, spróbuj zrobić bez jajka, powinno się udać z większą ilością cytryny.

Jak zrobić konopny majonez

Majonez trzymaj w lodówce do 14 dni. Ale wątpię, żeby tyle wytrzymał 😉

Konopny majonez
Wegańskie kiełbaski z sałatką i konopnym majonezem

Źródła:

The Composition of Hemp Seed Oil and Its Potential as an Important Source of Nutrition, Journal of Nutraceuticals Functional & Medical Foods 2(4):35-53 · January 2000

————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 
belka-KWK-


0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu