Majonez towarzyszy Ci jako dodatek do każdej potrawy, do tego zamiast 2 łyżek dajesz 4? Jeśli tak jak ja jesteś majonezowym maniakiem, zaś dbanie o zdrowie jest dla Ciebie istotne, spróbuj majonezu, który jest skarbnicą substancji bioaktywnych, ma bardzo ciekawy, słonecznikowy posmak i piękny seledynowy kolor. Przygotujesz go w domu w oparciu o 4 składniki i przyprawy, w ciągu dokładnie 30 sekund. Twoje życie właśnie stało się …. zdrowsze. 🙂
Dlaczego warto stosować w kuchni olej z nasion konopi?
Olej konopny to jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, który posiada ogromny potencjał profilaktyczny oraz wspiera leczenie chorób układu krążenia, układu kostnego, chorób autoimmunologicznych, problemów obniżonej odporności czy problemów skórnych. To bogate źródło witamin, takich jak A, D, E, B1, B2 czy minerałów (przede wszystkim magnezu i wapnia) a także przeciwutleniających tokoferoli, które obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo naczyniowych i nowotworów, regulujących poziom cholesterolu fitosteroli, regenerujących wątrobę fosfolipidów no i przede wszystkim sporą dawkę kwasów omega. 2 łyżki oleju z nasion konopi zawierają od 8 do 15g omega 6 oraz od 3 do 6h omega 3. To znacznie więcej niż w rybach. Najwyższy czas wykorzystać to dobrodziejstwo w Twojej kuchni.
Składniki
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy bio
- 80 ml oleju z konopi
- 1 łyżki stołowe soku z cytryny
- sól i pieprz do smaki
- opcjonalnie można dodać 1 wyciśnięty ząbek czosnku
Przygotowanie
Połącz składniki w wysokim słoiku, do którego zmieści Ci się końcówka blendera ręcznego.
Przysłowiowo ubijasz majonez blenderem poruszając nim w górę i w dół wytwarzając podciśnienie w masie, co powoduje, że olej z kwasem cytrynowym zmieniają się w kremowy majo. Jeśli masz ochotę, spróbuj zrobić bez jajka, powinno się udać z większą ilością cytryny.
Majonez trzymaj w lodówce do 14 dni. Ale wątpię, żeby tyle wytrzymał 😉
Źródła:
The Composition of Hemp Seed Oil and Its Potential as an Important Source of Nutrition, Journal of Nutraceuticals Functional & Medical Foods 2(4):35-53 · January 2000
————————————————————————————————————