Mazurki nigdy nie stanowiły jakiejś szczególnie ważnej części wielkanocnego menu w mojej rodzinie. Kiedyś będąc na wielkanocnym śniadaniu w gościach zostałam poczęstowana kawałkiem mazurka do kawy. W sumie zwykła tarta na kruchym spodzie z kremem obłożona bakaliami. Bardzo spodobała mi się masa czekoladowa. Szczególnie, że ostatnio mam w zwyczaju robienie słoika konopnej nutelli, która idealnie pasuje jako krem do mazurka. Stworzenie dodatkowej, zielonej masy bazującej na łuskanych nasionach konopi – przyszło do mnie dość spontanicznie. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Przed państwem bardzo konopny mazurek.
Krem z nasion konopi łuskanych? Samo dobro!
Pomysł na wykorzystanie łuskanych nasion konopi jako składnika lub nawet bazy kremu do ciasta pojawił się u mnie już dawno. Nasiona doskonale blendują się i rozcierają. Wynika to z ich składu, nasiona zawierają około 30% białka – które jest doskonale przyswajalne i pełnowartościowe oraz 45% bardzo zdrowych tłuszczy. Są to głównie niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9. Proteina z kolei zawiera 20 aminokwasów białkowych – tyle samo co jaja lub mięso. Poza tym nasiona konopi łuskane bogate w mikro i makrolementy i witaminy. To skarbnica substancji odżywczych. Dlatego krem do ciasta który chociaż w 30% składa się z masła z nasion konopi sprawi, że ciasto będzie dużo zdrowsze.
Jak zrobić masło z nasion konopi?
Włączenie nasion do kremu na ciasto wymaga kilku niewielkich zabiegów. Pierwszym z nich jest konieczność zmielenia nasion na tak zwane masło. Na tej samej zasadzie jak robi się masło orzechowe z prażonych orzechów ziemnych. Jeśli mamy dobry blender z opcją mielenia nasion i orzechów lub młynek do ziaren kawy – bez problemy zmielimy świeże, ołuskane nasiona na miękki, tłuściutki krem, który smakuje do past kanapkowych, makaronów, risotto czy deserów. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Na potrzeby tego ciasta wykorzystałam 1,5 szklanki łuskanych nasion konopi, które zmieliłam w młynku do kawy na krem. To wszystko. 🙂 Niektóre sklepy oferują gotowe masło z nasion konopi. Ceny bywają wysokie ale kto bogatemu zabroni :).
Masło z nasion konopi jest składnikiem obu kremów mojego konopnego mazurka. W czekoladowym jest go mniej, a w zielonym jest głównym składnikiem. Warto przygotować go więcej i wykorzystać do różnych deserów, owsianek, naleśników a nawet lodów.
Przepis na Konopny mazurek z kremem z nasion z konopi i matcha
Składniki na spód – blaszka o wymiarach 25x30cm:
- 300 g mąki orkiszowej typ 650
- 200 g masła (zimne)
- 100 g cukru pudru (zmieliłam erythrytol)
- ekstrakt wanilinowy
- 3 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę czekoladową:
- 3 łyżki masła z nasion konopi
- 6 daktyli
- 2 łyżki kremu kokosowego (może być masło z nerkowców lub zmielone – wcześniej namoczone nerkowce lub migdały)
- 3 łyżki dobrego kakao
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- 1-2 łyżki mleka kokosowego dla konsystencji
Składniki na masę zieloną:
- 5 łyżek masła z nasion konopi
- 0,5 szklanki namoczonych nerkowców
- 2 łyżki miodu konopnego (może być zwykły, skrystalizowany i kilka kropel olejku CBD full spectrum lub domowej infuzji CBD)
- 3 łyżki kremu kokosowego
- 3 łyżeczki matcha
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
Przygotowanie
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkami i miękkim masłem pokrojonym w większe kawałki. Rozdrobnić masło z mąką, dodać ekstrakt wanilii i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schować na 2h do lodówki. Wyciągnąć i rozwałkować ciasto na placek o wymiarach blaszki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto, nakłóć widelcem i zrobić wzorki. Formę z ciastem włożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Składniki na krem czekoladowy umieścić w wysokim naczyniu i blendować za pomocą blendera ręcznego do uzyskania aksamitnej konsystencji. Analogicznie z masą zieloną. Masę czekoladową rozsmarować na ostudzonym spodzie i umieścić w lodówce na 20 min. Po tym czasie nałożyć masę zieloną. Udekorować nasionami konopi i płatkami kokosa. Przed podaniem umieścić w lodówce na conajmniej 2h.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl