Korzenny koktajl mleczny CBD z ajerkoniakiem (przepis bez nabiału)

utworzone przez | gru 16, 2021

Jeśli znasz „eggnog” czyli jajeczno – mleczny kokotajl serwowany na Boże Narodzenie w USA i wielu innych krajach zachodniej Europy, z pewnością przypadnie Ci do gustu moja wersja korzennego koktajlu mlecznego, bazującego na roślinnych składnikach. Ma cudowny, korzenny smak ze słodkim wykończeniem, będzie doskonałym wstępem do świątecznej kolacji, albo zwieńczeniem, zamiast deseru. Nikt też nie powiedział, że całe święta trzeba siedzieć przy stole i jeść. Ja polecam spędzić je na fotelu, najlepiej przed kominkiem, z dobrą książką i kubkiem tego cudownego eliksiru.

Jego moc kojenia nerwów określiłabym na mocne 8/10, przetestowałam jego właściwości w trakcie tych najciemniejszych dni w roku (przed 21 grudnia), kiedy na dworze jest tak ponuro, że nie masz ochoty wychylać nosa ani na sekundę. Dzięki zawartości mleka z nasion konopi koktajl jest eliksirem mikroelementów i witamin i zdrowych tłuszczy z dodatkiem pełnowartościowego białka. Dodanie olejku CBD sprawi, że napój będzie miał moc odprężania i kojenia wszelkich rodzinnych niesnasek.  Odrobina ajerkoniaku lub innego alkoholu o tej strukturze i lekko mdłym smaku, doda mu charakteru. Ze względu na zastosowanie w przepisie mrożonych bananów sugerowana temperatura serwowania to około 8-10 st C, ale nic nie stoi na przeszkodzie by koktajl podgrzać, nie przekraczajcie tylko temperatury 40 st C by nie stracić jego zdrowotnych właściwości.

Przepis na korzenny koktajl mleczny CBD z ajerkoniakiem (przepis bez nabiału)

Składniki a 4 porcje:

  • 1,5 l mleka konopnego
  • 1 banan pokrojony w plasterki i zamrożony
  • 2 łyżki miodu
  • 10-15 kropel olejku CBD 5%
  • 1 łyżeczka startego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • 2 szczypty startego kardamonu
  • 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
  • szczypta startych goździków
  • 200 ml ajerkoniaku
  • kilka lasek cynamonu do serwowania

Przygotowanie: składniki umieścić w blenderze kielichowym i blendować na wysokich obrotach do uzyskania aksamitnej konsystencji. Gotowy koktajl serwować w kieliszkach lub szklaneczka z laską cynamonu.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sklep

 


Książka „Konopie i marihuana w kuchni” z podpisem autorki

Publikacja Konopie w kuchni

WITAJ NA MOIM BLOGU

Mam na imię Gosia i jestem pasjonatką świadomego odżywiania oraz diety bogatej w wysoce odżywcze pokarmy, szczególnie produkty konopne. Na mojej stronie znajdziesz ciekawe przepisy na wykorzystanie konopi w kuchni oraz dla naszej urody a także merytoryczne artykuły na temat tej wyjątkowej rośliny. Więcej informacji na mój temat przeczytasz tutaj. Rozgość się 🙂

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

SKORZYSTAJ Z PORADY DIETETYCZNEJ

Znajdź Smiling Spoon

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

WYBIERZ SWOJĄ POTRAWĘ

MARKI KONOPNE, KTÓRE POLECAM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu