Nie od zawsze wierzyłam w to, że wszystko w życiu dzieje się z jakiegoś powodu. Dziś nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Z łatwością jestem w stanie powiązać nieuchronność wydarzeń z mojej przeszłości oraz ich wpływ na to, gdzie dzisiaj jestem. Gdybym kilka lat temu nie wyjechała do Amsterdamu i przypadkowo podczas spaceru nie odkryła regału pełnego konopnych suplementów w jednym, zdrowym sklepie pewnie dalej chorowałabym na moją chorobę. Potem regularne stosowanie produktów z konopi pokazało mi jak wiele dobrego ta roślina może zdziałać w naszym organizmie. Dlatego produkty konopne od 2 lat znajdują się w moim codziennym jadłospisie. Nie zabrakło ich także w dzisiejszym przepisie na kremowe smoothie z ananasem, awokado i mleczkiem kokosowym.
To wspaniałe, aksamitne smoothie oprócz tego, że smakuje jak niebo jest także źródłem całej gamy minerałów, witamin z grupy B, witaminy K2, D, E i A a także wysoko przyswajalnego białka. Co ciekawe białko to składa się ze wszystkich 20 aminokwasów niezbędnych do odbudowy mięśni, tkanek oraz ścianek jelita. To niezwykle przydatna właściwość, szczególnie w walce z chorobą autoimmunologiczną.
Dopiero niedawno odkryłam, że nasionko konopi posiada w swoim składnie praktycznie wszystkie substancje niezbędne do wytworzenia białka o nazwie GLUTATION, najsilniejszego antyoksydantu produkowanego w ludzkim ciele. Białko to ma niezwykle kluczową rolę w układzie immunologicznym, ponieważ optymalizuje go i reguluje. Według Gustavo Bounousa badającego rolę i właściwości tego związku, obecność glutationu jest podstawowym czynnikiem wpływającym na aktywność białych krwinek. W uproszczeniu można powiedzieć, że glutation stanowi „odżywkę” dla układu immunologicznego i harmonizuje jego pracę.
Jak zadbać a prawidłowy poziom glutationu?
Aby komórki naszego ciała były w stanie wytworzyć glutation musimy dostarczyć mu 3 ważnych aminokwasów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Każdy z nich znajduje się w białku konopnym. Dodatkowo wszystkie pierwiastki i witaminy niezbędne do jego wytworzenia czyli: B6, B12, selen, witamina C, witaminy E są składnikiem naszego smoothie, większość pochodzi z białka konopnego. 🙂
Przepis na kremowe smoothie z awokado, ananasem i białkiem konopnym
Składniki:
- pół ananasa bio
- 2 banany bio
- 1 awokado
- 1 szklanka mleczka kokosowego (bez emulgatorów i zagęszczaczy, szukajcie takiego z ekstraktem i wodą, np)
- skórka z 1 cytryny bio (koniecznie bio!)
- 2 łyżeczki białka konopnego
- garść liści świeżej mięty bio
Przygotowanie
Cytrynę sparzyć i zetrzeć. Owoce i awokado umyć i obrać. Składniki umieścić w blenderze kielichowym. Blendować do uzyskania aksamitnej konsystencji. Spożywać do 30 min po przyrządzeniu.
„Zawsze masz możność żyć szczęśliwie, jeśli pójdziesz dobrą drogą i zechcesz dobrze myśleć i czynić. A szczęśliwy to ten, kto los szczęśliwy sam sobie przygotował. A szczęśliwy los – to dobre drgnienie duszy, dobre skłonności, dobre czyny.”
Marek Aureliusz- Rozmyślania
Żródła:
- Gutmann J., Glutation. Twój klucz do zdrowia, Warszawa 2010.
- Montagnier L. A, Oxidative Stress in Cancer, AIDS, and Neurodegenerative Diseases, http://www.nutritionadvisor.com
- http://wiedza.cc/glutation-wewnarzkomorkowy-antyoksydant.html
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingspoon.pl